Fasola Piękny Jaś w szarym sosie z kiełbasą smażoną oddzielnie, to pyszny, treściwy posiłek dla całej rodziny. Przygotowanie nie trwa długo, trzeba tylko pamiętać, aby wieczorem namoczyć fasolę. Fasolę w szarym sosie można podać z pieczywem, lub ziemniakami.
Składniki:
- 500 gramów fasoli Piękny Jaś
- 1 duża cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka smalcu
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- pieprz
- papryka mielona
- sól
- 500 gramów kiełbasy cienkiej
Wykonanie:
Wieczorem fasolę opłukać, zalać zimną wodą, tak aby woda wystawała nad fasolą 3 cm. Rano fasolę zalać wodą, gdyż przez noc fasola wodę wchłonie, zagotować, zmniejszyć grzanie dodać liść laurowy i ziele angielskie i wolno gotować. Gdy fasola jest już miękka, na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na złoto obraną i pokrojoną w piórka cebulę, przełożyć ją do fasoli. Na pozostały tłuszcz wsypać mąkę, zrobić złotą zasmażkę, dodać wywaru z fasoli, zagotować i wlać całą zawartość do fasoli. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kiełbasę pokroić na porcje, ponacinać z każdej strony i usmażyć. Podawać fasolę z sosem, a obok położyć usmażoną kiełbasę. Można też usmażoną kiełbasę włożyć do sosu, zagotować i tak podać.
Polecam!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz