Ciastka orzechowo-kokosowe, pyszne, kruche, takie którym nie można się oprzeć. Ciasteczka nie zawierają jajek, a połączenie wiórek kokosowych z mielonymi orzechami włoskimi, nadaje im niepowtarzalnego smaku. Przepis jest bardzo prosty i szybki, nie wałkujemy ciasta, a ciasteczka to po prostu małe kulki wielkości orzecha włoskiego, które to mogą robić z nami dzieci.
Składniki na ciastka:
- 250 gramów masła
- 300 gramów mąki pszennej
- 100 gramów cukru pudru
- 100 gramów wiórek kokosowych
- 100 gramów mielonych orzechów
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę zmieszać z wiórkami kokosowymi, mielonymi włoskimi orzechami i cukrem pudrem. Masło, najlepiej jak jest w temperaturze pokojowej, wtedy łatwiej połączy się, dodać do mąki i rękami zagnieść ciasto. Robiłam te ciasteczka wiele razy, nigdy nie dodawałam więcej masła, Ciasto z początku trudno się łączy, ale po chwili będziemy mieli zagniecione ciasto. Z tego ciasta bierzemy po kawałku wielkości orzecha włoskiego i formujemy w rękach nieduże kulki, które układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczek wyszło mi 44. Piekarnik nagrzać do 190 stopni góra-dół i piec ciastka 20- 15 minut do ładnego zrumienienia. Jeszcze ciepłe ciastka posypać cukrem pudrem, uważać przy wyjmowaniu gorących ciastek, gdyż są bardzo miękkie, mogą się rozkruszyć. Ciastka waniliowe księżyce
Polecam!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
przepis zapisany do wykonania w weekend
OdpowiedzUsuń