Ciastka Danusie, pyszne, kruche z odrobiną marmolady na wierzchu. Przepis jest prosty nawet dla osób, którzy zaczynają przygodę z pieczeniem, nie trzeba tych ciastek specjalnie wyrabiać, ani wałkować. Możemy do pomocy zatrudnić dzieci, będą miały okazję spędzić z nami czas. Potrzebna nam jest trzepaczka, taka do ubijania piany, ale ubijać nią nic nie trzeba, będzie służyła do robienia wzoru na ciasteczkach.
Składniki:
- 250 gramów mąki pszennej
- 100 gramów mąki ziemniaczanej
- 100 gramów cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 250 gramów masła
- cukier waniliowy
- 2-3 łyżki twardej marmolady
Wykonanie:
Obie mąki przesiać, dodać cukier puder, sól, cukier waniliowy, wymieszać. Masło najlepiej jak jest w temperaturze pokojowej, nie za twarde, wtedy lepiej połączy się, posiekać z mąką, dodać żółtko i zagnieść ciasto. Ciasto jest miękkie, ale jeśli za bardzo kleiłoby się do rąk, można dodać jeszcze łyżkę mąki. Ciasto na ciastka zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Przygotować formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na formie. Każdą kulkę przycisnąć po środku trzepaczką do ubijania piany, powstanie nam kwiatek z dziurką w środku. Do każdej dziurki w ciasteczku włożyć trochę marmolady, można zrobić to zarówno przed pieczeniem, jak i po, kiedy są gorące ciasteczka. Ciasteczka Danusie piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni góra-dół, około 15 minut do ładnego zrumienienia.
Polecam!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz