Początek jesieni

5 kwietnia 2021

Chlebek Naan

 Chlebek Naan to pyszne, szybkie domowe pieczywo, smażone bez tłuszczu na patelni. Takie chlebki można przygotować, gdy zabraknie nam pieczywa. Chlebki Naan są puszyste, idealne jako dodatek do sałatek, sosów, gulaszy, ale też pyszne same jeszcze ciepłe



.



Składniki:

  • 350 gr mąki pszennej
  • 10 gr drożdży świeżych
  • 70 ml ciepłej wody
  • 130 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Drożdże rozrobić w odrobinie letniej wody z dodatkiem cukru. Do mąki dodać sól, czarnuszkę, proszek do pieczenia, wymieszać i dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto ręką, musi być elastyczne, miękkie i odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aby wyrosło na około 60 minut, aż podwoi swą objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na sześć części, a każdą część rozwałkować na placek wielkości patelni, o grubości 0,5 cm. Patelnia musi być nie przywierająca, ja smażyłam na teflonowej. Patelnię rozgrzać włożyć chlebek, przykryć i smażyć na średnim grzaniu 3-5 minut z obu stron, aż utworzą się bąble, a chlebek zarumieni. Usmażone chlebki można posmarować roztopionym masłem i posypać zieleniną, lub takie bez niczego, są pyszne.

Polecam!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz