Barszcz biały ugotowany na wywarze mięsnym, ale tak jak robiła moja babcia z dodatkiem grzybów marynowanych, podany z ugotowanym makaronem. Wiem, że taki barszcz jest mało spotykany, ale u mnie w rodzinie wszyscy go lubimy, można ugotować go więcej, od razu na dwa dni.
Składniki:
- 500 gramów żeberek wieprzowych
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- grzyby leśne marynowane
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżka mąki
- 200 ml śmietany 18%
- sól
- pieprz
- makaron świderki
Wykonanie:
Żeberka umyć, zalać 1,5 litrem wody, zagotować, zebrać szumowiny, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Obrać i umyć włoszczyznę i dodać do zupy. Oddzielnie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Gdy mięso jest już prawie miękkie, dodać do barszczu grzyby marynowane do smaku, jak lubimy więcej lub mniej, pogotować pięć minut. Mąkę rozrobić w odrobinie wody i zaprawić barszcz. Dodać majeranek, doprawić barszcz solą i pieprzem, a także dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec biały barszcz zaprawić śmietaną. Podawać z makaronem, lub ziemniakami ugotowanymi oddzielnie.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz