Okres wiosenno-letni to czas na spotkania rodzinne przy grillu. Nie ważne czy grillowane będą warzywa, czy mięso, zawsze potrzebny jest sos. Robię zawsze dwa rodzaje sosu: jeden na bazie jogurtu i drugi na bazie ketchupu. Sosy są bardzo dobre, a zrobienie ich to tylko chwila, za to wzbogacą smak naszych grillowanych potraw.
Składniki:
Sos jogurtowy:
- 1 gęsty jogurt naturalny
- pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- pieprz
- sól
Sos ketchupowy
- 1 szklanka pikantnego ketchupu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- suszona bazylia
- pieprz
Wykonanie:
Jogurt przełożyć do miseczki, dodać majonez i musztardę, wymieszać, a następnie przecisnąć czosnek przez praskę do sosu, dodać umyty i pokrojony drobno koperek i wymieszać, doprawić pieprzem i solą do smaku.
Drugi sos robimy podobnie, ketchup przekładamy do miseczki, dodajemy miód. majonez, mieszamy, przeciskamy przez praskę czosnek, wszystko łączymy, a na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i suszoną bazylią. Oba sosy możemy też podać do pizzy.
Polecam!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego