Początek jesieni

5 marca 2021

Zupa z mrożonych grzybów

 Zupę grzybową możemy ugotować z mrożonych grzybów leśnych, jest tak samo dobra jak ze świeżych. Mam zawsze zamrożonych parę torebek grzybów, wcześniej umytych i obgotowanych, które leżą w zamrażarce, a wykorzystuję je nie tylko na zupę, ale też do sosu czy jajecznicy. Zupę z mrożonych grzybów można ugotować tylko na wywarze warzywnym, pominąć mięso, jest tak samo dobra.


Składniki:

  • 500 gramów grzybów mrożonych
  • 400 gramów mięsa drobiowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól
  • pieprz
  • makaron
  • zielony koperek

Wykonanie:

Mięso umyć, zalać 2 litrami wody, zagotować, zebrać szumowiny, dodać liść laurowy, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Włoszczyznę obrać, umyć i dodać do zupy. Grzyby trochę rozmrozić najlepiej w lodówce, tak aby trochę zmiękły. Na patelni rozgrzać masło, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, przesmażyć i dodać grzyby, wszystko dusić, aż grzyby dobrze się podsmażą. Przesmażone grzyby dodać do zupy, doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować według przepisu. Gdy mięso jest miękkie, mąkę rozrobić w wodzie i zaprawić zupę. Na koniec dodać śmietanę i koperek. Zupę podawać z  ugotowanym makaronem.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz