Zupę grzybową możemy ugotować z mrożonych grzybów leśnych, jest tak samo dobra jak ze świeżych. Mam zawsze zamrożonych parę torebek grzybów, wcześniej umytych i obgotowanych, które leżą w zamrażarce, a wykorzystuję je nie tylko na zupę, ale też do sosu czy jajecznicy. Zupę z mrożonych grzybów można ugotować tylko na wywarze warzywnym, pominąć mięso, jest tak samo dobra.
Składniki:
- 500 gramów grzybów mrożonych
- 400 gramów mięsa drobiowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 100 ml śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól
- pieprz
- makaron
- zielony koperek
Wykonanie:
Mięso umyć, zalać 2 litrami wody, zagotować, zebrać szumowiny, dodać liść laurowy, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Włoszczyznę obrać, umyć i dodać do zupy. Grzyby trochę rozmrozić najlepiej w lodówce, tak aby trochę zmiękły. Na patelni rozgrzać masło, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, przesmażyć i dodać grzyby, wszystko dusić, aż grzyby dobrze się podsmażą. Przesmażone grzyby dodać do zupy, doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować według przepisu. Gdy mięso jest miękkie, mąkę rozrobić w wodzie i zaprawić zupę. Na koniec dodać śmietanę i koperek. Zupę podawać z ugotowanym makaronem.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz