Zupę z zielonego groszku można zrobić nie tylko ze świeżego, ale też z mrożonego. Groszek mrożony jest tak samo dobry jak świeży, a zupa bardzo delikatna i pyszna, a gotuje się bardzo szybko. Można ugotować ją na wywarze mięsnym, lub tylko na warzywnym z dodatkiem masła. Moja wersja dziś to zupa groszkowa na wywarze drobiowym.
Składniki:
- 400 gramów mięsa drobiowego
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 500 gramów groszku mrożonego
- 5-6 ziemniaków
- 1 łyżka mąki
- 100 ml śmietany 18%
- szczypiorek
- sól
- cukier
- pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, zalać litrem wody, zagotować zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, seler i por, obrać, umyć i dodać do zupy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać do zupy, ale gdy mięso jest już prawie miękkie, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodać groszek zamrożony, zagotować i wolno gotować 5 minut. Mąkę rozmieszać w odrobinie wody i zaprawić zupę. Gdy groszek jest już miękki, a trwa to krótko, dodać śmietanę i szczypiorek. Zupa z mrożonego groszku jest tak samo dobra jak ze świeżego, groszek to chyba jedyne warzywo, które mrożone, nie zmienia smaku, dzięki temu możemy jeść ją całym rokiem.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz