Zupa Neapolitańska, to prosta zupa ugotowana na wywarze drobiowym, ale może być też tylko na wywarze warzywnym, z kwaśną śmietaną, zaciągnięta żółtkiem, z dodatkiem sera żółtego, podana z makaronem. Zupa szybka, bardzo dobra, zdrowa, można ugotować ją na dwa dni, nic nie traci na swoim smaku.
Składniki:
- 400 gramów mięsa z kurczaka lub indyka
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 żółtka
- 200 ml śmietany 18%
- 2 czubate łyżki tartego sera żółtego
- 250 gramów makaronu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka szczypiorku
Wykonanie:
Kurczaka umyć, zalać 6 szklankami zimnej wody, zagotować, zebrać szumowiny, dodać obraną włoszczyznę, zmniejszyć grzanie i wolno ugotować, aż mięso będzie miękkie. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietanę i zagotować. Oddzielnie ugotować makaron, najlepiej włoski.
Ser zetrzeć na tarce na średnich oczkach, dodać do niego żółtka, wymieszać, dolewać po trochu gorącą zupę, mieszać cały czas, aż będzie gładka emulsja, wszystko połączyć z zupą. Makaron polać zupą neapolitańską i posypać szczypiorkiem. Taką zupę możemy ugotować na rosole, lub w wersji wegetariańskiej z dodatkiem masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz