Zakwas na żurek jest bardzo prosty w przygotowaniu, a taki zakwas nie zawiera żadnych ulepszaczy, ani konserwantów. Zakwas w mojej rodzinie robimy od zawsze, może dlatego, że smakował nam babci żurek, a już na Wielkanoc to był obowiązkowo. Zrobienie zakwasu na żurek nie wymaga żadnych umiejętności, każdy potrafi wymieszać mąkę z wodą, a smak jest naprawdę dobry.
Składniki:
- 6 łyżek mąki żytniej typ 2000
- 1 łyżka płatków owsianych
- 4 duże ząbki czosnku
- 500 ml wody
- słoik
Wykonanie:
Mąkę i płatki owsiane wsypujemy do słoika, dolewamy po trochu zimną przegotowaną wodę i mieszamy drewnianą łyżką, aby nie było grudek. Czosnek obrać, dodać do do zakwasu, przykryć kawałkiem płótna, które przymocować do słoika gumką. Teraz zostawić słoik najlepiej w kuchni w szafce, tam gdzie najcieplej. Codziennie trzeba zamieszać zakwas drewnianą łyżką. Po 4 dniach zakwas już ładnie pachnie, ale niech jeszcze postoi, aż mąka osiądzie na dole, a zakwas będzie u góry. Zakwas na żurek gotowy jest po 7 dniach, możemy już ugotować z niego zupę. Jeśli nie gotujemy od razu żurku, wyjmujemy czosnek, a zakwas przelewamy do butelki, lub zostawiamy w słoiku zakręcając nakrętkę, chowamy do lodówki, gdzie może stać dwa tygodnie.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Przepyszny, nastawiam juz drugi raz. W sam raz na kwasnosc, wlasnie taki lubie :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakuje, pozdrawiam i zapraszam częściej!
UsuńCzy ten kwas się Przedcedza z tych płatek
OdpowiedzUsuńNie, potem ich wcale nie widać, ale jeśli chcemy to można, pozdrawiam!
UsuńBez soli
OdpowiedzUsuńTak, soli się zupę.
UsuńMoj nie jest kwaśny. Dlaczego?
OdpowiedzUsuńTrzeba zachować proporcje, a także ważna jest temperatura, mój jest zawsze kwaśny.
UsuńIle żuru z tego się ugotuje ?
OdpowiedzUsuńZależy jak lubi się kwaśny żurek, żuru dodaje się do smaku.
Usuń