Szarlotka z budyniem, pyszne połączenie ciasta kruchego, z prażonymi jabłkami i ugotowanym budyniem. Ciasto bardzo proste, ładnie się prezentuje, taką szarlotkę można podać zarówno na uroczystości jak i zwykły dzień. Ciasto kruche maślane jest miękkie, delikatne, jabłka lekko kwaśne, a budyń nie za słodki, sprawia to, że szarlotka rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 200 gramów masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 10 jabłek, lub litrowy słoik uprażonych
- 2 budynie waniliowe na 1/2 litra mleka
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 litr mleka
- 2 łyżki cukru do budyniu
- 2-3 łyżki cukru do jabłek
Wykonanie Szarlotki z budyniem:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i posiekać z masłem o temperaturze pokojowej. Do żółtek dodać śmietanę i cukier, dokładnie wymieszać, dodać do mąki z posiekanym masłem i zagnieść ciasto. Ciasto 2/3 wyłożyć na formę 25x40 cm, a 1/3 ciasta schować do lodówki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i przesmażyć, dodać cukier do smaku. W części mleka rozrobić dwa budynie z mąką pszenną i cukrem, resztę mleka zagotować i wlać rozrobiony budyń, gotować mieszając, aż zgęstnieje. Budyń przykryć folią do żywności, zostawić, aby trochę przestygł. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra-dół, wstawić ciasto i podpiec je 15-20 minut. Do zimnych jabłek dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Gdy ciasto się podpiecze wyłożyć jabłka, wyrównać, a na nie wyłożyć budyń. Wyjąć ciasto z lodówki i rwać małe kawałki od razu na budyń, tak aby przykryć całą powierzchnię szarlotki z budyniem. Wstawić do piekarnika i piec do ładnego zrumienienia 30-35 minut. Gotową szarlotkę z budyniem, zostawić, aby dobrze wystygła, a po wierzchu można posypać cukrem pudrem.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
super
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
UsuńWygląda smacznie. Zapisuję sobie przepis.
OdpowiedzUsuńJa już upiekłam wszystkim bardzo smakuje polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało, pozdrawiam!
Usuń