Sos tatarski to świetny dodatek do jajek ugotowanych na twardo, ale też do pasztetów, wędlin, mięs na zimno. Sosu tatarskiego nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole, wtedy też najczęściej go robię. Można taki sos kupić, ale nie dorówna on smakiem zrobionemu sobie, a przepis jest banalnie prosty i szybki. Jest wiele odmian tego sosu, ja podam przepis na mój sos tatarski, taki jak przygotowywano w moim domu.
Składniki:
- 3 średnie ogórki konserwowe
- kilka grzybków marynowanych leśnych lub pieczarek
- 1/2 cebuli szalotki
- szczypiorek
- 3 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
- pieprz
- cukier
- sól
Wykonanie:
Ogórki konserwowe pokroić w drobniutką kosteczkę, tak samo pokroić marynowane grzyby i cebulę. Dodać majonez, ja dodaję majonez, który robię sama, śmietanę do odpowiedniej gęstości sosu. Szczypiorek pokroić dodać do sosu tatarskiego, doprawić jeśli trzeba pieprzem, odrobiną cukru i solą, tak do smaku. Sos tatarski przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. To jeden z lepszych sosów jakie znam, nadaje potrawom charakteru.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz