Początek jesieni

14 marca 2021

Marchewka karmelizowana

 Marchewka karmelizowana bardzo smaczna, najlepsza z młodej marchewki, ale u mnie gości także w zimnie, idealna na przystawkę i jako dodatek do drugiego dania. Przepis jest bardzo prosty, szybki, a marchew jest zdrowa i lubiana przez wszystkich. Zachęcam do przygotowania marchewki karmelizowanej i urozmaić w ten sposób nawet zwykły obiad.



Składniki:

  • 500 gramów marchwi
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól

Wykonanie:

Marchew obrać, umyć, mniejsze marchewki można zostawić w całości, a większe pokroić na ćwiartki. Marchewkę ugotować na parze, lub wrzucić ją do wrzącej lekko osolonej wody. Marchewka musi być ugotowana, ale al dente, nie można jej rozgotować. Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju, wtedy masło nam się nie będzie paliło, wrzucić marchew i dusić ją przewracając, aby z każdej strony obtoczona była masłem, dodać miód, odrobinę soli i mieszając karmelizować, zmniejszyć grzanie i dusić 3-4 minuty, posypać tymiankiem. Podawać od razu gorącą prosto z patelni, ale zimna też jest smaczna.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz