Makowiec mojej babci, taki piekła obowiązkowa dwa razy w roku na święta, dlatego do dziś kojarzy mi się ze świętami, a zgodnie z tradycją u mnie także nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Makowiec z ciasta drożdżowego, z makiem mielonym przez maszynkę, z bakaliami, z miodem, polany lukrem, wymaga trochę pracy, ale warto.
Składniki na ciasto:
- 500 gramów mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 gramów masła
- 3/4 szklanki mleka
- 50 gramów świeżych drożdży
- 3 żółtka
- szczypta soli
Masa makowa:
- 250 gramów maku
- 1 jajko
- 50 gramów rodzynek
- 50 gramów bakalii
- 1 łyżka miodu
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka aromatu migdałowego
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżki tartej bułki
Lukier:
- 1 białko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Wieczorem mak zalać wrzącą wodą i zostawić na noc. Drożdże zasypać łyżeczką cukru, dodać trochę letniego mleka, wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu, aby podrosły. Mąkę przesiać. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą, dodać po trochu przesianą mąkę, wyrośnięte drożdże, wyrabiać ręką dolewając po trochu mleko, na koniec dodać rozpuszczone, ale nie gorące masło, wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące i odchodziło od miski i rąk. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aby podwoiło swą objętość. Mak odcedzić, zmielić dwa razy przez maszynkę do mięsa, razem z cukrem. Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i mak, smażyć na małym grzaniu kilka minut. Rodzynki namoczyć w wodzie, bakalie pokroić. Do maku dodać bakalie, wymieszać i zostawić, aby masa makowa wystygła. Do zimnego maku dodać żółtko i wymieszać. Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z makiem, dodać aromat i bułkę tartą.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, każdą część rozwałkować na prostokąt, posmarować połową masy makowej od węższej strony, ale nie do końca, zostawić około 5 cm, zawinąć w roladę. Przygotować papier do pieczenia, zawinąć makownik zostawiając od góry 2 cm luzu, a końce zawinąć też zostawiając puste miejsce, gdyż makownik nam jeszcze urośnie. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni góra-dół, piec makowniki 55 minut, sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Gorące makowniki posmarować lukrem i posypać skórką pomarańczową.
Składniki lukru wymieszać na gładką masę i polać makowniki.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
A można gotowy mak dać ?
OdpowiedzUsuńNie, gotowy jest ciężki i mokry, lepiej sobie zrobić.
UsuńSuper przepis na pewno upiekę
OdpowiedzUsuńja robie z gotoej masy makowej, z innego przepisu.
OdpowiedzUsuńTexlż robię i jest dobry
Usuń