Leniwe pierogi robię bardzo często, dlatego że je bardzo lubimy i są to najszybsze z pierogów. Chyba swoją nazwę zawdzięczają tej szybkości w przygotowaniu, gdyż wszystkie inne pierogi wymagają dużo więcej pracy. Leniwe pierogi robię też z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, ale te są tylko z sera i z mąki.
Składniki:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
- bułka tarta
- cukier
- sól
Wykonanie:
Twaróg może być też tłusty, lub chudy na pierogi najlepiej jest zmielić, lub przetrzeć przez praskę, ale nie jest to konieczne, to są leniwe pierogi, więc wystarczy widelcem dokładnie rozkruszyć ser. W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Do sera dodajemy obie mąki, nie od razu wszystko i jajko, zagniatamy ręką ciasto, dosypujemy mąkę, jeśli trzeba, nie można jej dać za dużo, gdyż pierogi wyjdą nam twarde, gdy będzie za mało mogą być za miękkie i nie trzymać formy, ilość mąki zależy od wilgotności twarogu i wielkości jajka. Ciasto dzielimy na cztery części, z każdej formujemy wałek, spłaszczamy go ręką, a nożem kroimy na ukos pierogi. Od razu wrzucamy je na wrzącą wodę, gdy wypłyną do wierzchu, zmniejszamy grzanie i wolno gotujemy 4-5 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą, lekko rumienimy. Leniwe pierogi wyjmujemy na talerz, polewamy masłem ze zrumienioną bułką i posypujemy cukrem.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
tanie pyszne syte ...mniam uwielbiam takie przepisy
OdpowiedzUsuńSycące. Pierogi są sycące. Ty jesteś syty po jedzeniu.
UsuńJa robię bez máki ziemniaczanej rozpływajá się w ustach
OdpowiedzUsuńCzyli jak
OdpowiedzUsuń