Początek jesieni

4 marca 2021

Kurczak faszerowany mięsem mielonym

 Kurczak faszerowany mięsem mielonym, wieprzowym, a następnie pieczony w piekarniku,  pyszny na kanapki, ale też można podać go na ciepło. Przepis nie jest trudny, ale najwięcej pracy jest przy kurczaku, trzeba go pozbawić kości, ale tak aby całe mięso zostało ze skórą, które będziemy nadziewać mięsem mielonym. Nie jest to trudne, ale zajmuje trochę czasu.



Składniki:

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,80
  • 500 gramów mięsa wieprzowego z karkówki
  • 1/4 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • nici bawełniane grube lub sznurek
  • folia aluminiowa do pieczenia
  • olej

Wykonanie:

Kurczaka obrać z kości, uważając aby nie przecinać skóry, umyć i posolić z każdej strony, ja użyłam 1 łyżeczkę soli. Mięso umyć, zmielić, dodać przetarty czosnek, majeranek, sól i pieprz do smaku, wyrobić jak na kotlety mielone, dodając po trochu wodę. Mięso z kurczaka wyjąć z lodówki, ułożyć na deseczce czy tacy, uformować prostokąt, w miejsca gdzie nie ma mięsa, odkroić kawałki piersi i uzupełnić puste miejsca. Po środku rozłożyć mięso mielone, zwinąć kurczaka nadając mu formę rolady, tak aby skóra była na wierzchu. Nicią bawełnianą zaszyć otwór, a sznurkiem obwiązać po wierzchu, tak jak baleron. Przygotować duży kawałek folii, posmarować go olejem, ułożyć kurczaka, posypać go papryką, majerankiem z każdej strony, zawinąć szczelnie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, u mnie góra-dół, wstawić kurczaka i piec 55 minut, wyjąć z piekarnika, otworzyć folię z góry i wstawić jeszcze na 15-20 minut, aby się ładnie zarumienił. Upieczonego kurczaka najlepiej przykryć jeszcze folią, zostawić do wystudzenia, wtedy nie będzie suchy, tylko soczysty.



Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz