Dziś przepis na bardzo szybki obiad Kluski kładzione, polane zrumienionymi skwarkami i cebulą, danie proste i smaczne. Robi się te kluski bardzo szybko, nie potrzeba wiele składników, zawsze mamy je w domu, więc jak nie mamy wiele czasu, to zawsze możemy szybko przygotować taki obiad.
Składniki na kluski kładzione:
Okrasa:
- 300 gramów świeżego boczku
- 1 cebula
Wykonanie:
Boczek świeży, ale może być też wędzony, czy nawet słonina, pokroić w kostkę i na małym grzaniu usmażyć, aby się wytopił i ładnie zrumienił, dodać pokrojoną cebulę i wszystko przesmażyć, aż cebula zrobi się złota.
Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, mieszamy, dodajemy mąkę i szklankę wody. Całe ciasto wyrabiamy łyżką, wbijając w nie jak najwięcej powietrza, po trochu dolewamy pozostałą wodę, cały czas mieszamy, aż będą bąble na wierzchu ciasta, wody dajemy do odpowiedniej gęstości ciasta. W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją, gdy woda zacznie wrzeć, maczamy łyżkę we wrzątku, nabieramy ciasta tak jedną trzecią łyżki i wrzucamy na wrzątek, za każdym razem maczamy łyżkę we wrzątku. Gdy wszystkie kluski wypłyną do wierzchu, zmniejszamy grzanie i na wolno gotujemy 4-5 minut. Gotowe kluski odcedzamy z wody, wykładamy na talerz i polewamy skwarkami z cebulą.
Jadłam pycha plus kapusta
OdpowiedzUsuńNapewno takie zrobię.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam,ale teraz na pewno zrobię,bo wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńWyszły twarde !😫
OdpowiedzUsuńZa gęste ciasto za dużo dodano mąki
UsuńJa daję mniej wody ale za to mleko i śmietanę, są wtedy mięciutkie 😋
OdpowiedzUsuń