Kiełbasa biała domowa, bardzo dobra i prosta do zrobienia, każdy sobie poradzi, potrzebna tylko maszynka do mielenia mięsa z nasadką do napychania kiełbasy i jelita wieprzowe, które teraz można bez problemu kupić w sklepach z dodatkami wędliniarskimi, czy nawet w marketach. Takiej kiełbasy nie może zabraknąć nigdy na moim Wielkanocnym stole, robię ją co roku, a znika bardzo szybko, gdyż wszyscy ją bardzo lubimy.
Składniki:
- 1,5 kg mięsa z łopatki średnio tłustego
- 500 gramów chudej wołowiny( lub chudej biodrówki)
- 500 gramów surowego boczku
- 50 gramów soli peklowej lub zwykłej
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka zimnej przegotowanej wody
- liść laurowy
- ziele angielskie
- jelita wieprzowe
Wykonanie:
Mięso na kiełbasę pokroić w większą kostkę, można zamiast mięsa wołowego, dodać chudą biodrówkę. wsypać sól, wymieszać i zostawić na 6 godzin, a najlepiej na noc. Rano mięso zmielić na oczkach większych w maszynce do mielenia mięsa, dodać pieprz, majeranek rozetrzeć w dłoniach i wsypać do mięsa, czosnek przecisnąć przez praskę, cukier i wyrabiać ręką dolewając po trochu wodę, tak jak na kotlety mielone. Doprawić do swojego smaku, jeśli jest za mało ostra. Mięso na kiełbasę jest dobrze wyrobione gdy zrobimy z niego kulkę i rzucimy ją do miski, a kulka się nie rozleci. Jelita dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, nałożyć do maszynki nakładkę do napychania kiełbasy, na nią naciągnąć jelito i kręcąc maszynką napychać kiełbasę. W większym garnku zagotować wodę, dodać liść laurowy, ziele angielskie i włożyć kiełbasę, pilnować temperatury, kiełbasę parzy się w temperaturze 75-80 stopni, nie można jej zagotować, czas parzenia to 45 minut.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz