Kartoflanka to prosta, smaczna zupa, a dodatek suszonych grzybów wzbogaca jej smak. Ugotowana na wywarze mięsnym, z włoszczyzną i ziemniakami, pyszna cały rok, a szczególnie w chłodniejsze dni. Taką zupę w polskich domach gotowano od zawsze, w wersji bez mięsa, tylko zasmażaną na smalcu, lub na wędzonce, czy rosole.
Składniki:
- 400 gramów kości wieprzowych, lub drobiu
- 7-8 kapeluszy suszonych leśnych grzybów
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
- 600 gramów ziemniaków
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka smalcu
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Wieczorem umyć grzyby suszone i zalać zimną wodą. Kości umyć, zalać 1litrem zimnej wody, zebrać szumowiny, dodać namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Włoszczyznę obrać i wymyć. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Gdy kości się podgotują, dodać włoszczyznę. Gdy grzyby i mięso jest prawie miękkie dodać pokrojone ziemniaki, doprawić do smaku solą i pieprzem i ugotować. Na patelni przesmażyć na złoto na tłuszczu pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do zupy. Na pozostałym tłuszczu zrobić z mąki zasmażkę i zaprawić zupę. Na koniec dodać natkę pietruszki. Zupę można ugotować bez mięsa, na wywarze z warzyw i na maśle.
Polecam!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki
Super zupka też gotuję i wszyscy bardzo lubimy.
OdpowiedzUsuńDodaje ze 2 ząbki czosnku.