Bataty to słodkie ziemniaki, bardzo dobre przygotowane jako frytki pieczone w piekarniku. Takie frytki przygotowuje się bardzo szybko, są pyszne same, ale można podać je z pieczoną rybą, kurczakiem czy z królikiem. Bataty można kupić teraz cały czas, więc możemy je przygotować kiedy mamy ochotę.
Składniki:
- 2 bataty
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju
- 1 łyżeczka soli
- ulubione zioła: tymianek, oregano, zielona pietruszka, papryka, szczypta chili
- pieprz
Wykonanie:
Bataty obrać, muszą mieć kolor pomarańczowy, tak że nie zawsze cienkie są obierki. Każdy batat pokroić na plastry, a potem na centymetrowe frytki, dokładnie je umyć, a następnie zalać dobrze zimną wodą, można nawet włożyć kostkę lodu i niech tak postoją pół godziny, aby skrobia dobrze się wypłukała, Frytki odsączyć z wody, osuszyć je na papierowym ręczniku. Przygotować naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia, wlać oliwę, dodać frytki z batatów i zioła, wszystko wymieszać, tak aby bataty były obtoczone w oleju. Piekarnik nagrzać do 220 stopni i wstawić frytki na 25 minut. Jeśli chcemy bardziej rumiane, na koniec pieczenia możemy włączyć opcję grill, wtedy frytki będą przypieczone bardziej. Frytki z batatów solimy dopiero po upieczeniu, wtedy też możemy posypać je świeżymi ziołami czy natką pietruszki. Takie bataty smakują bardzo dobrze, a z dodatkiem ryby czy piersi z kurczaka stanowią pełnowartościowe i pyszne danie.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz