Drożdżówki z serem, pyszne, pulchne, zawsze się udają. Takie drożdżówki są idealne na drugie śniadanie do szkoły, czy do pracy, a także sprawdzają się w podróży. Twaróg dodaje im trochę wilgoci, a także odrobinę kwaśności, co czyni te bułeczki bardzo smacznymi.
Składniki ciasta na drożdżówki:
- 500 gramów mąki pszennej
- 50 gramów świeżych drożdży
- 50 gramów masła
- 1 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 jajko do posmarowania drożdżówek
- szczypta soli
Masa serowa:
- 500 gramów twarogu półtłustego
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, zasypać pół łyżeczki cukru i trochę ciepłego mleka, rozrobić i zostawić, aby wyrosły. Mąkę przesiać. Żółtka ubić trzepaczką z cukrem i solą, dodać mąkę, wyrośnięte drożdże i wyrabiać ręką dolewając po trochu ciepłe mleko. Masło rozpuścić, ale nie może być gorące i dodać na koniec do ciasta, wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki i od miski, przykryć ściereczką i zostawić w cieple, aby podwoiło swą ilość. Przygotować masę serową: wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować na gładką masę, cukru można dodać mniej lub więcej, zależy to od sera. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, wziąć połowę i rozwałkować na prostokąt, posmarować połową masy serowej, zwinąć w roladę, tak jak makownik, a następnie nożem pokroić na kawałki, wielkości 5 cm. Drożdżówki z serem układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni góra-dół i piec 20 minut. Drożdżówki można polukrować lukrem.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz