Początek jesieni

12 marca 2021

Ciastka z marmoladą

 Ciastka z marmoladą, pyszne, delikatne i bardzo proste. Ciasto na te ciasteczka składa się tylko z trzech składników, wszystko się lekko zagniata, a ciasteczka przypominają trochę ciastka francuskie. Do nadziania możemy użyć marmoladę, galaretkę, masę krówkową, chodzi o to, aby nadzienie było dosyć gęste i nie wypływało podczas pieczenia.



Składniki na ciastka:

  • 250 gramów masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietany 18% kwaśnej
  • marmolada



Wykonanie:

Mąkę przesiać, posiekać z masłem o temperaturze pokojowej, wtedy ciasto lepiej się zagniata, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto na ciasteczka włożyć do torebki foliowej i schować do lodówki na około pół godziny, aby odpoczęło. Schłodzone ciasto przekroić na trzy części, każdą rozwałkować na prostokąt. Z brzegu ciasto posmarować marmoladą tak ze 3 cm przez całą szerokość i zwinąć jak roladę do końca nadzienia, odkroić nożem, a roladę podzielić na czterocentymetrowe kawałki, takie ciasteczka. Pozostałą część ciasta znowu posmarować marmoladą, zawinąć i powtórzyć jak za pierwszym razem. Ciasteczka zrobimy wtedy bardzo szybko, można też zrobić z tego ciasta robić rogaliki. Ciasta z marmoladą układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku góra-dół, przez 20 minut.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz