Ciastka z marmoladą, pyszne, delikatne i bardzo proste. Ciasto na te ciasteczka składa się tylko z trzech składników, wszystko się lekko zagniata, a ciasteczka przypominają trochę ciastka francuskie. Do nadziania możemy użyć marmoladę, galaretkę, masę krówkową, chodzi o to, aby nadzienie było dosyć gęste i nie wypływało podczas pieczenia.
Składniki na ciastka:
- 250 gramów masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka śmietany 18% kwaśnej
- marmolada
Wykonanie:
Mąkę przesiać, posiekać z masłem o temperaturze pokojowej, wtedy ciasto lepiej się zagniata, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto na ciasteczka włożyć do torebki foliowej i schować do lodówki na około pół godziny, aby odpoczęło. Schłodzone ciasto przekroić na trzy części, każdą rozwałkować na prostokąt. Z brzegu ciasto posmarować marmoladą tak ze 3 cm przez całą szerokość i zwinąć jak roladę do końca nadzienia, odkroić nożem, a roladę podzielić na czterocentymetrowe kawałki, takie ciasteczka. Pozostałą część ciasta znowu posmarować marmoladą, zawinąć i powtórzyć jak za pierwszym razem. Ciasteczka zrobimy wtedy bardzo szybko, można też zrobić z tego ciasta robić rogaliki. Ciasta z marmoladą układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku góra-dół, przez 20 minut.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz