Ciastka Wielkanocne, kruche, wycinane foremkami, bardzo smaczne. Możemy robić je razem z dziećmi, foremki mogą być różne, u mnie baranki, jajka, mniejsze i większe, ozdobione białą i ciemną czekoladą, a także lukrem. Ciastka pyszne są same, nie trzeba ich też ozdabiać, ale ozdabianie to frajda dla dzieci, które chętnie to robią. Ciasta Wielkanocne można zrobić wcześniej, mogą trochę poleżeć.
Składniki:
- 100 gramów masła
- 100 gramów smalcu
- 130 gramów cukru pudru
- 180 ml kwaśnej, gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 250 gramów mąki pszennej
- 170 gramów mąki ziemniaczanej
Do dekoracji:
- czekolada biała
- czekolada ciemna
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z buraków
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać cukier, proszek do pieczenia, wszystko wymieszać i posiekać z masłem i ze smalcem, najlepiej jak masło i smalec jest w temperaturze pokojowej, wtedy lepiej nam się połączy z mąką. Na koniec dodać śmietanę i zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny, aby odpoczęło. Stolnicę posypać odrobiną mąki, ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na 3 mm, wycinać foremką ciastka i układać je na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i piec ciastka 20 minut do ładnego zrumienienia.
Dekoracja:
Czekoladę połamać na małe kawałki, włożyć do miseczki, którą postawić na garnku z gotującą wodą i rozpuścić mieszając cały czas, rozpuszczoną czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego, zrobić małą dziurkę i dekorować ciastka według upodobania.
Cukier puder utrzeć z sokiem świeżo wyciśniętym z buraka i z sokiem z cytryny, jeśli jest za rzadki dodać jeszcze cukru pudru.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz