Dziś przepis na pyszne ciasteczka z kawałkami jabłka w środku, do zrobienia ciasta potrzebujemy tylko trzech składników: twaróg, masło i mąka. Ciasteczka robi się bardzo szybko, są lekkie, strukturą przypominają trochę ciasto francuskie.
Składniki na ciastka:
- 125 gramów twarogu
- 125 gramów masła
- 125 gramów mąki pszennej
- 2 jabłka
- cukier puder
Wykonanie:
Twaróg, u mnie półtłusty, posiekać nożem. Masło o temperaturze pokojowej, posiekać z przesianą mąką, dodać twaróg i zagnieść ciasto. Ciasto na ciasteczka zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny, aby stężało. Jabłka, jeśli duże wystarczy jedno, obrać i pokroić na cząstki, a cząstki na mniejsze kawałki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, pokroić na kwadraty o boku 4 cm, na środku kłaść 3 kawałki jabłka, zlepiać na wierzchu przeciwległe dwa rogi. Ciastka układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni góra-dół. Gorące ciasteczka z jabłkami posypać cukrem pudrem.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz