Bułeczki zapiekane idealne na ciepły posiłek, które zachwycą nie tylko dzieci. Bułeczki nadziewane są smażonymi pieczarkami, posypane tartym serem, a przygotowanie ich jest banalnie proste. Można wykorzystać bułki z poprzedniego dnia, będą jak świeże.
Składniki:
- 200 gramów pieczarek
- 100 gramów sera żółtego
- tłuszcz do smażenia
- 1 cebula
- 1 czubata łyżka śmietany 18%
- 5-6 połówek małych bułeczek
- sól
- pieprz
- oregano
- ketchup
- pomidorki małe
Wykonanie:
Pieczarki obrać, umyć i pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę przesmażyć, dodać pieczarki, sól i pieprz do smaku, dusić aż pieczarki będą miękkie, nie trwa to długo. Bułki przekroić na pół, każdą posmarować śmietaną i posypać oregano. Ser żółty zetrzeć na tarce, lub pokroić w makaronik. Na każdą bułeczkę położyć pieczarki, przykryć startym serem żółtym, położyć połowę pomidorka i ułożyć w foremce do zapiekania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół, wstawić bułeczki i zapiekać 15-20 minut, zależy jak bardzo chcemy mieć przypieczone, Gorące od razu podawać z dodatkiem ketchupu, lub sosu czosnkowego.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz