9 marca 2021

Bułeczki zapiekane

 Bułeczki zapiekane idealne na ciepły posiłek, które zachwycą nie tylko dzieci. Bułeczki nadziewane są smażonymi pieczarkami, posypane tartym serem, a przygotowanie ich jest banalnie proste. Można wykorzystać bułki z poprzedniego dnia, będą jak świeże.



Składniki:

  • 200 gramów pieczarek
  • 100 gramów sera żółtego
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka śmietany 18%
  • 5-6 połówek małych bułeczek
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • ketchup
  • pomidorki małe





Wykonanie:

Pieczarki obrać, umyć i pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę przesmażyć, dodać pieczarki, sól i pieprz do smaku, dusić aż pieczarki będą miękkie, nie trwa to długo. Bułki przekroić na pół, każdą posmarować śmietaną i posypać oregano. Ser żółty zetrzeć na tarce, lub pokroić w makaronik. Na każdą bułeczkę położyć pieczarki, przykryć startym serem żółtym, położyć połowę pomidorka i ułożyć w foremce do zapiekania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół, wstawić bułeczki i zapiekać 15-20 minut, zależy jak bardzo chcemy mieć przypieczone, Gorące od razu podawać z dodatkiem ketchupu, lub sosu czosnkowego.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz