Początek jesieni

31 marca 2021

Skubaniec

 Skubaniec to ciasto kruche, banalnie proste i szybkie, bardzo popularne, takie na każdą okazję. Nazwa skubaniec wzięła się od sposobu układania ciasta w formie, po prostu skubie się kawałek ciasta białego i wkłada do formy na przemian z ciastem kakaowym. Skubaniec jest bardzo dobry, dodatek dżemu z czarnej porzeczki sprawia, że nie jest za słodki.


Składniki:

  • 600 gramów mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 100 gramów cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 gramów masła
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • dżem, lub marmolada
  • 4 białka
  • 100 gramów cukru


Wykonanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, posiekać z masłem, dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto na Skubańca podzielić na trzy części. Do jednej części ciasta dodać kakao. Schować do lodówki na pół godziny, aby odpoczęło. Przygotować formę 25x40 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki ciasto kakaowe i białe, skubać po kawałku i układać na przemian w formie, tak aby pokryło całe dno. Ciasto posmarować dżemem, ja lubię kwaskowy dżem z czarnej porzeczki, ale może być też inny. Biało ubić na sztywno, utrwalić ją 100 gramami cukru i wyłożyć na dżem. Pozostałe ciasto białe skubać po kawałku i ułożyć na wierzchu ubitej piany. Skubańca upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół do ładnego zrumienienia około 50 minut.Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

30 marca 2021

Sałatka z ryżem i wędzonym łososiem

 Sałatka z ryżem i wędzonym łososiem, bardzo prosta i szybka, taka na przekąskę do pracy czy kolację. Sałatka jest lekka, pożywna, można ją połączyć z majonezem, ale moja rodzina lubi taką bez, tylko z olejem. 


Składniki:

  • 100 gramów ryżu
  • 150 gramów wędzonego łososia
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 200 gramów kukurydzy 
  • 3-4 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
  • pieprz


Wykonanie:

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i ostudzić. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę (można też użyć paprykę konserwową). Ogórki także pokroić w kostkę. Łososia wędzonego pokroić na małe kawałki. Do miski włożyć ryż, dodać paprykę, ogórki, kukurydzę i pokrojone w paski suszone pomidory, wymieszać, dodać łososia i olej od suszonych pomidorów, ale po jednej łyżce, mieszać i dodawać, tyle aby sałatka nie zrobiła nam się rzadka. Na koniec doprawić sałatkę pieprzem. Możemy do sałatki zamiast oleju dodać majonez, też będzie pyszna.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


29 marca 2021

Szarlotka z budyniem

 Szarlotka z budyniem, pyszne połączenie ciasta kruchego, z prażonymi jabłkami i ugotowanym budyniem. Ciasto bardzo proste, ładnie się prezentuje, taką szarlotkę można podać zarówno na uroczystości jak i zwykły dzień. Ciasto kruche maślane jest miękkie, delikatne, jabłka lekko kwaśne, a budyń nie za słodki, sprawia to, że szarlotka rozpływa się w ustach.



Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 200 gramów masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 jabłek, lub litrowy słoik uprażonych
  • 2 budynie waniliowe na 1/2 litra mleka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 litr mleka
  • 2 łyżki cukru do budyniu
  • 2-3 łyżki cukru do jabłek

Wykonanie Szarlotki z budyniem:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i posiekać z masłem o temperaturze pokojowej. Do żółtek dodać śmietanę i cukier, dokładnie wymieszać, dodać do mąki z posiekanym masłem i zagnieść ciasto. Ciasto 2/3 wyłożyć na formę 25x40 cm, a 1/3 ciasta schować do lodówki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i przesmażyć, dodać cukier do smaku. W części mleka rozrobić dwa budynie z mąką pszenną i cukrem, resztę mleka zagotować i wlać rozrobiony budyń, gotować mieszając, aż zgęstnieje. Budyń przykryć folią do żywności, zostawić, aby trochę przestygł. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra-dół, wstawić ciasto i podpiec je 15-20 minut. Do zimnych jabłek dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Gdy ciasto się podpiecze wyłożyć jabłka, wyrównać, a na nie wyłożyć budyń. Wyjąć ciasto z lodówki i rwać małe kawałki od razu na budyń, tak aby przykryć całą powierzchnię szarlotki z budyniem. Wstawić do piekarnika i piec do ładnego zrumienienia 30-35 minut. Gotową szarlotkę z budyniem, zostawić, aby dobrze wystygła, a po wierzchu można posypać cukrem pudrem.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

27 marca 2021

Sos tatarski

 Sos tatarski to świetny dodatek do jajek ugotowanych na twardo, ale też do pasztetów, wędlin, mięs na zimno. Sosu tatarskiego nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole, wtedy też najczęściej go robię. Można taki sos kupić, ale nie dorówna on smakiem zrobionemu sobie, a przepis jest banalnie prosty i szybki. Jest wiele odmian tego sosu, ja podam przepis na mój sos tatarski, taki jak przygotowywano w moim domu.


Składniki:

  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • kilka grzybków marynowanych leśnych lub pieczarek
  • 1/2 cebuli szalotki
  • szczypiorek
  • 3 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
  • pieprz
  • cukier
  • sól


Wykonanie:

Ogórki konserwowe pokroić w drobniutką kosteczkę, tak samo pokroić marynowane grzyby i cebulę. Dodać majonez, ja dodaję majonez, który robię sama, śmietanę do odpowiedniej gęstości sosu. Szczypiorek pokroić dodać do sosu tatarskiego, doprawić jeśli trzeba pieprzem, odrobiną cukru i solą, tak do smaku. Sos tatarski przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. To jeden z lepszych sosów jakie znam, nadaje potrawom charakteru.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

26 marca 2021

Zakwas na Żurek

 Zakwas na żurek jest bardzo prosty w przygotowaniu, a taki zakwas nie zawiera żadnych ulepszaczy, ani konserwantów. Zakwas w mojej rodzinie robimy od zawsze, może dlatego, że smakował nam babci żurek, a już na Wielkanoc to był obowiązkowo. Zrobienie zakwasu na żurek nie wymaga żadnych umiejętności, każdy potrafi wymieszać mąkę z wodą, a smak jest naprawdę dobry.



Składniki:

  • 6 łyżek mąki żytniej typ 2000
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 500 ml wody
  • słoik 


Wykonanie:

Mąkę i płatki owsiane wsypujemy do słoika, dolewamy po trochu zimną przegotowaną wodę i mieszamy drewnianą łyżką, aby nie było grudek. Czosnek obrać, dodać do do zakwasu, przykryć kawałkiem płótna, które przymocować do słoika gumką. Teraz zostawić słoik najlepiej w kuchni w szafce, tam gdzie najcieplej. Codziennie trzeba zamieszać zakwas drewnianą łyżką. Po 4 dniach zakwas już ładnie pachnie, ale niech jeszcze postoi, aż mąka osiądzie na dole, a zakwas będzie u góry. Zakwas na żurek gotowy jest po 7 dniach, możemy już ugotować z niego zupę. Jeśli nie gotujemy od razu  żurku, wyjmujemy czosnek, a zakwas przelewamy do butelki, lub zostawiamy w słoiku zakręcając nakrętkę, chowamy do lodówki, gdzie może stać dwa tygodnie.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

24 marca 2021

Leniwe pierogi z sera

 Leniwe pierogi robię bardzo często, dlatego że je bardzo lubimy i są to najszybsze z pierogów. Chyba swoją nazwę zawdzięczają tej szybkości w przygotowaniu, gdyż wszystkie inne pierogi wymagają dużo więcej pracy. Leniwe pierogi robię też z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, ale te są tylko z sera i z mąki.


Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta
  • cukier
  • sól


Wykonanie:

Twaróg może być też tłusty, lub chudy  na pierogi najlepiej jest zmielić, lub przetrzeć przez praskę, ale nie jest to konieczne, to są leniwe pierogi, więc wystarczy widelcem dokładnie rozkruszyć ser. W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Do sera dodajemy obie mąki, nie od razu wszystko i jajko, zagniatamy ręką ciasto, dosypujemy mąkę, jeśli trzeba, nie można jej dać za dużo, gdyż pierogi wyjdą nam twarde, gdy będzie za mało mogą być za miękkie i nie trzymać formy, ilość mąki zależy od wilgotności twarogu i wielkości jajka. Ciasto dzielimy na cztery części, z każdej formujemy wałek, spłaszczamy go ręką, a nożem kroimy na ukos pierogi. Od razu wrzucamy je na wrzącą wodę, gdy wypłyną do wierzchu, zmniejszamy grzanie i wolno gotujemy 4-5 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą, lekko rumienimy. Leniwe pierogi wyjmujemy na talerz, polewamy masłem ze zrumienioną bułką i posypujemy cukrem.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

23 marca 2021

Kiełbasa biała domowa

 Kiełbasa biała domowa, bardzo dobra i prosta do zrobienia, każdy sobie poradzi, potrzebna tylko maszynka do mielenia mięsa z nasadką do napychania kiełbasy i jelita wieprzowe, które teraz można bez problemu kupić w sklepach z dodatkami wędliniarskimi, czy nawet w marketach. Takiej kiełbasy nie może zabraknąć nigdy na moim Wielkanocnym stole, robię ją co roku, a znika bardzo szybko, gdyż wszyscy ją bardzo lubimy.



Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z łopatki średnio tłustego
  • 500 gramów chudej wołowiny( lub chudej biodrówki)
  • 500 gramów surowego boczku
  • 50 gramów soli peklowej lub zwykłej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka zimnej przegotowanej wody
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • jelita wieprzowe

Wykonanie:

Mięso na kiełbasę pokroić w większą kostkę, można zamiast mięsa wołowego, dodać chudą biodrówkę. wsypać sól, wymieszać i zostawić na 6 godzin, a najlepiej na noc. Rano mięso zmielić na oczkach większych w maszynce do mielenia mięsa, dodać pieprz, majeranek rozetrzeć w dłoniach i wsypać do mięsa, czosnek przecisnąć przez praskę, cukier i wyrabiać ręką dolewając po trochu wodę, tak jak na kotlety mielone. Doprawić do swojego smaku, jeśli jest za mało ostra. Mięso na kiełbasę jest dobrze wyrobione gdy zrobimy z niego kulkę i rzucimy ją do miski, a kulka się nie rozleci. Jelita dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, nałożyć do maszynki nakładkę do napychania kiełbasy, na nią naciągnąć jelito i kręcąc maszynką napychać kiełbasę. W większym garnku zagotować wodę, dodać liść laurowy, ziele angielskie i włożyć kiełbasę, pilnować temperatury, kiełbasę parzy się w temperaturze 75-80 stopni, nie można jej zagotować, czas parzenia to 45 minut.



Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

 

22 marca 2021

Makowiec babci

 Makowiec mojej babci, taki piekła obowiązkowa dwa razy w roku na święta, dlatego do dziś kojarzy mi się ze świętami, a zgodnie z tradycją u mnie także nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Makowiec z ciasta drożdżowego, z makiem mielonym przez maszynkę, z bakaliami, z miodem, polany lukrem, wymaga trochę pracy, ale warto.



Składniki na ciasto:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 gramów masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 250 gramów maku
  • 1 jajko
  • 50 gramów rodzynek
  • 50 gramów bakalii
  • 1 łyżka miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka aromatu migdałowego
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki tartej bułki

Lukier:

  • 1 białko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Wieczorem mak zalać wrzącą wodą i zostawić na noc. Drożdże zasypać  łyżeczką cukru, dodać trochę letniego mleka, wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu, aby podrosły. Mąkę przesiać. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą, dodać po trochu przesianą mąkę, wyrośnięte drożdże, wyrabiać ręką dolewając po trochu mleko, na koniec dodać rozpuszczone, ale nie gorące masło, wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące i odchodziło od miski i rąk. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aby podwoiło swą objętość. Mak odcedzić, zmielić dwa razy przez maszynkę do mięsa, razem z cukrem. Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i mak, smażyć na małym grzaniu kilka minut. Rodzynki namoczyć w wodzie, bakalie pokroić. Do maku dodać bakalie, wymieszać i zostawić, aby masa makowa wystygła. Do zimnego maku dodać żółtko i wymieszać. Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z makiem, dodać aromat i bułkę tartą.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, każdą część rozwałkować na prostokąt, posmarować połową masy makowej od węższej strony, ale nie do końca, zostawić około 5 cm, zawinąć w roladę. Przygotować papier do pieczenia, zawinąć makownik zostawiając od góry 2 cm luzu, a końce zawinąć też zostawiając puste miejsce, gdyż makownik nam jeszcze urośnie. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni góra-dół, piec makowniki 55 minut, sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Gorące makowniki posmarować lukrem i posypać skórką pomarańczową.

Składniki lukru wymieszać na gładką masę i polać makowniki.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

20 marca 2021

Krem do ciast i tortów

Krem do tortu, na bazie gotowanej masy  z jajek i mąki, oraz masła. Stary prosty przepis, a krem pyszny, szybko się robi, nie warzy się. Można dodać kakao, lub startą czekoladę, wtedy mamy krem czekoladowy. Dodatek zmielonych orzechów sprawi, że otrzymamy krem orzechowy. Możliwości jest wiele.


Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 kostki masła
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
Wykonanie kremu:
Mąkę wsypać do miseczki, dodać jajka i pół szklanki mleka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, dodać pozostałe pół szklanki mleka i wymieszać. Dwie szklanki mleka zagotować, dodać 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i po trochu wlewać połowę mleka. do mąki z jajkami cały czas mieszając. Następnie mąkę z jajkami i mlekiem wlać do gotującego pozostałego mleka, mieszając zagotować, uważać aby masa się nie przypaliła, przykryć folią spożywczą i zostawić do wystudzenia. Do miski włożyć miękkie masło dodać cukier puder i ubijać mikserem do białości. Gdy masło jest dokładnie ubite, dodawać po trochu zimną masę jajeczną i cały czas ucierać, krem musi być puszysty i gładki. Taki krem nadaje się do przełożenia tortu, lub ciasta.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego



19 marca 2021

Ciastka Wielkanocne

 Ciastka Wielkanocne, kruche, wycinane foremkami, bardzo smaczne. Możemy robić je razem z dziećmi, foremki mogą być różne, u mnie baranki, jajka, mniejsze i większe, ozdobione białą i ciemną czekoladą, a także lukrem. Ciastka pyszne są same, nie trzeba ich też ozdabiać, ale ozdabianie to frajda dla dzieci, które chętnie to robią. Ciasta Wielkanocne można zrobić wcześniej, mogą trochę poleżeć.



Składniki:

  • 100 gramów masła
  • 100 gramów smalcu
  • 130 gramów cukru pudru
  • 180 ml kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 170 gramów mąki ziemniaczanej


Do dekoracji:

  • czekolada biała
  • czekolada ciemna
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z buraków
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny


Wykonanie:

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać cukier, proszek do pieczenia, wszystko wymieszać i posiekać z masłem i ze smalcem, najlepiej jak masło i smalec jest w temperaturze pokojowej, wtedy lepiej nam się połączy z mąką. Na koniec dodać śmietanę i zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny, aby odpoczęło. Stolnicę posypać odrobiną mąki, ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na 3 mm, wycinać foremką ciastka i układać je na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i piec ciastka 20 minut do ładnego zrumienienia. 


Dekoracja:

Czekoladę połamać na małe kawałki, włożyć do miseczki, którą postawić na garnku z gotującą wodą i rozpuścić mieszając cały czas, rozpuszczoną czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego, zrobić małą dziurkę i dekorować ciastka według upodobania.

Cukier puder utrzeć z sokiem świeżo wyciśniętym z buraka i z sokiem z cytryny, jeśli jest za rzadki dodać jeszcze cukru pudru.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

17 marca 2021

Ser żółty z suszonymi pomidorami i szpinakiem

 Ser żółty z dodatkiem suszonych pomidorów i szpinaku, to prosty i pyszny dodatek do kanapek, ale także sam, pokrojony na kawałki jako przekąska. Wykonanie nie jest ani trudne, ani drogie, ser nie odbiega smakiem od serów kupionych.



Składniki:

  • 3 szklanki mleka 3,2 % zwykłego
  • 500 g sera białego
  • 1 czubata łyżka masła 
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g suszonych pomidorów
  • garść szpinaku świeżego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu

Wykonanie:

Mleko zagotować i dodać pokruszony drobno twaróg, gotować na wolnym grzaniu 10 minut, wyłączyć i zostawić do wystudzenia. Szpinak przebrać, zalać wrzącą wodą, zagotować, zmniejszyć grzanie, parzyć minutę i wyłączyć, odcedzić dokładnie na sicie, a potem pokroić. Pomidory suszone pokroić w paseczki. Na dużej patelni rozgrzać masło. Ser odcedzić na gęstym sitku, rozdrobnić widelcem, dodać żółtko, sól, wymieszać, a następnie sodę i ocet. Masę serową włożyć na rozpuszczone masło, mieszając podgrzewać, aż ser biały się rozpuści i będzie żółty, wyłączyć grzanie, dodać szybko pomidory i szpinak, wymieszać i przełożyć do naczynia wyłożonego folią do żywności. Ser zostawić przykryty folią do wystudzenia.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


16 marca 2021

Drożdżówki z serem

 Drożdżówki z serem, pyszne, pulchne, zawsze się udają. Takie drożdżówki są idealne na drugie śniadanie do szkoły, czy do pracy, a także sprawdzają się w podróży. Twaróg dodaje im trochę wilgoci, a także  odrobinę kwaśności, co czyni te bułeczki bardzo smacznymi.



 

Składniki ciasta na drożdżówki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 50 gramów masła
  • 1 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 500 gramów twarogu półtłustego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

Drożdże pokruszyć, zasypać pół łyżeczki cukru i trochę ciepłego mleka, rozrobić i zostawić, aby wyrosły. Mąkę przesiać. Żółtka ubić trzepaczką z cukrem i solą, dodać mąkę, wyrośnięte drożdże i wyrabiać ręką dolewając po trochu ciepłe mleko. Masło rozpuścić, ale nie może być gorące i dodać na koniec do ciasta, wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki i od miski, przykryć ściereczką i zostawić w cieple, aby podwoiło swą ilość. Przygotować masę serową: wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować na gładką masę, cukru można dodać mniej lub więcej, zależy to od sera. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, wziąć połowę i rozwałkować na prostokąt, posmarować połową masy serowej, zwinąć w roladę, tak jak makownik, a następnie nożem pokroić na kawałki, wielkości 5 cm. Drożdżówki z serem układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni góra-dół i piec 20 minut. Drożdżówki można polukrować lukrem.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


15 marca 2021

Kartoflanka z suszonymi grzybami

 Kartoflanka to prosta, smaczna zupa, a dodatek suszonych grzybów wzbogaca jej smak. Ugotowana na wywarze mięsnym, z włoszczyzną i ziemniakami, pyszna cały rok, a szczególnie w chłodniejsze dni. Taką zupę w polskich domach gotowano od zawsze, w wersji bez mięsa, tylko zasmażaną na smalcu, lub na wędzonce, czy rosole.






Składniki:

  • 400 gramów kości wieprzowych, lub drobiu
  • 7-8 kapeluszy suszonych leśnych grzybów
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 600 gramów ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka smalcu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Wieczorem umyć grzyby suszone i zalać zimną wodą. Kości umyć, zalać 1litrem zimnej wody, zebrać szumowiny,  dodać namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Włoszczyznę obrać i wymyć. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Gdy kości się podgotują, dodać włoszczyznę. Gdy grzyby i mięso jest prawie miękkie dodać pokrojone ziemniaki, doprawić do smaku solą i pieprzem i ugotować. Na patelni przesmażyć na złoto na tłuszczu pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do zupy. Na pozostałym tłuszczu zrobić z mąki zasmażkę i zaprawić zupę. Na koniec dodać natkę pietruszki. Zupę można ugotować bez mięsa, na wywarze z warzyw i na maśle. 

Polecam!!!

 Coś na obiad           Zupy               Coś do chleba                    Chleb, bułki, chałki      Sałatki


14 marca 2021

Marchewka karmelizowana

 Marchewka karmelizowana bardzo smaczna, najlepsza z młodej marchewki, ale u mnie gości także w zimnie, idealna na przystawkę i jako dodatek do drugiego dania. Przepis jest bardzo prosty, szybki, a marchew jest zdrowa i lubiana przez wszystkich. Zachęcam do przygotowania marchewki karmelizowanej i urozmaić w ten sposób nawet zwykły obiad.



Składniki:

  • 500 gramów marchwi
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól

Wykonanie:

Marchew obrać, umyć, mniejsze marchewki można zostawić w całości, a większe pokroić na ćwiartki. Marchewkę ugotować na parze, lub wrzucić ją do wrzącej lekko osolonej wody. Marchewka musi być ugotowana, ale al dente, nie można jej rozgotować. Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju, wtedy masło nam się nie będzie paliło, wrzucić marchew i dusić ją przewracając, aby z każdej strony obtoczona była masłem, dodać miód, odrobinę soli i mieszając karmelizować, zmniejszyć grzanie i dusić 3-4 minuty, posypać tymiankiem. Podawać od razu gorącą prosto z patelni, ale zimna też jest smaczna.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


13 marca 2021

Kiełbasa smażona pod żółtym serem

 Kiełbasa smażona pod żółtym serem to pomysł na szybki, ciepły posiłek, kiedy brakuje nam czasu. Taką kiełbasę bardzo lubi moja rodzina, oczywiście najlepiej jak jest taka swojska kiełbasa, wędzona, pięknie pachnie przysmażona na patelni, z dodatkiem ketchupu, musztardy i jakiejś sałatki, czy nawet ogórka kiszonego. 


Składniki:

  • kiełbasa cienka
  • ser żółty w plastrach
  • tłuszcz do smażenia
  • ketchup
  • musztarda


Wykonanie:

Kiełbasę pokroić na kawałki takie, jakie mamy ochotę zjeść, każdy kawałek przekroić wzdłuż na pół, ale nie do końca, tak aby kiełbasa była połączona. Z wierzchu porobić nacięcia na kiełbasie. Na patelni rozgrzać tłuszcz, położyć kiełbasę stroną ze skórką z nacięciami, przysmażyć, odwrócić i na wierzch położyć po plasterku sera żółtego, przykryć i chwilę smażyć, aż ser się rozpuści. Podawać od razu z dodatkami jakie lubimy: ketchupem, musztardą, chrzanem, sałatką i z chlebem.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

12 marca 2021

Ciastka z marmoladą

 Ciastka z marmoladą, pyszne, delikatne i bardzo proste. Ciasto na te ciasteczka składa się tylko z trzech składników, wszystko się lekko zagniata, a ciasteczka przypominają trochę ciastka francuskie. Do nadziania możemy użyć marmoladę, galaretkę, masę krówkową, chodzi o to, aby nadzienie było dosyć gęste i nie wypływało podczas pieczenia.



Składniki na ciastka:

  • 250 gramów masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietany 18% kwaśnej
  • marmolada



Wykonanie:

Mąkę przesiać, posiekać z masłem o temperaturze pokojowej, wtedy ciasto lepiej się zagniata, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto na ciasteczka włożyć do torebki foliowej i schować do lodówki na około pół godziny, aby odpoczęło. Schłodzone ciasto przekroić na trzy części, każdą rozwałkować na prostokąt. Z brzegu ciasto posmarować marmoladą tak ze 3 cm przez całą szerokość i zwinąć jak roladę do końca nadzienia, odkroić nożem, a roladę podzielić na czterocentymetrowe kawałki, takie ciasteczka. Pozostałą część ciasta znowu posmarować marmoladą, zawinąć i powtórzyć jak za pierwszym razem. Ciasteczka zrobimy wtedy bardzo szybko, można też zrobić z tego ciasta robić rogaliki. Ciasta z marmoladą układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku góra-dół, przez 20 minut.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

11 marca 2021

Podgardlana kiszka

 Podgardlana kiszka to kiszka z ugotowanego i zmielonego podgardla, doprawiona pieprzem, solą i majerankiem. Jest to sposób na wykorzystanie tłustych części wieprzowiny, jako pyszny dodatek do chleba. Zrobienie  podgardlanej kiszki w domowych warunkach, nie jest trudne, ani drogie, a otrzymamy pyszne smarowidło do chleba.



Składniki:

  • 1,5 kg podgardla bez skóry
  • 500 gramów boczku
  • 2 szklanki tartej bułki
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • ok. 3 łyżek soli ( do smaku)
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • jelita wieprzowe

Wykonanie:

Podgardle i boczek umyć, zalać wodą tak, aby przykryła mięso, zagotować, zebrać szumowinę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, łyżkę soli, zmniejszyć grzanie i na wolnym grzaniu ugotować do miękkości podgardla. Miękkie podgardle i boczek, lekko przestudzić i zmielić przez maszynkę do mięsa dwa razy. Bułkę tartą wsypać do miski i zalać wywarem z mięsa. Do zmielonego podgardla i boczku dodać bułkę tartą, łyżeczkę pieprzu i majeranek roztarty w dłoniach, wszystko dokładnie wymieszać, jeśli masa jest za gęsta dodać wywaru, spróbować czy mięso jest dobrze doprawione, musi być ostre, jeśli trzeba dołożyć pieprzu, gdyż podczas parzenia trochę straci na ostrości. Jelita przelać zimną wodą, nadziać kiszki dosyć luźno, aby nie pękały podczas parzenia, końce zawiązać bawełnianą nicią lub sznurkiem. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć kiszki podgardlane, zmniejszyć grzanie, muszą się parzyć w temperaturze 80 stopni przez 35 minut. Wyjąć po ugotowaniu i włożyć do zimnej wody, a następnie wyłożyć na stolnicę lub formę do ciasta i wynieść w chłodne miejsce, aby kiszki ostygły.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

10 marca 2021

Zupa z mrożonego groszku

 Zupę z zielonego groszku można zrobić nie tylko ze świeżego, ale też z mrożonego. Groszek mrożony jest tak samo dobry jak świeży, a zupa bardzo delikatna i pyszna, a gotuje się bardzo szybko. Można ugotować ją na wywarze mięsnym, lub tylko na warzywnym z dodatkiem masła. Moja wersja dziś to zupa groszkowa na wywarze drobiowym.






Składniki:

  • 400 gramów mięsa drobiowego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka 
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 500 gramów groszku mrożonego
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany 18%
  • szczypiorek
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, zalać litrem wody, zagotować zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, seler i por, obrać, umyć i dodać do zupy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać do zupy, ale gdy mięso jest już prawie miękkie, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodać groszek zamrożony, zagotować i wolno gotować 5 minut. Mąkę rozmieszać w odrobinie wody i zaprawić zupę. Gdy groszek jest już miękki, a trwa to krótko, dodać śmietanę i szczypiorek. Zupa z mrożonego groszku jest tak samo dobra jak ze świeżego, groszek to chyba jedyne warzywo, które mrożone, nie zmienia smaku, dzięki temu możemy jeść ją całym rokiem.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

9 marca 2021

Bułeczki zapiekane

 Bułeczki zapiekane idealne na ciepły posiłek, które zachwycą nie tylko dzieci. Bułeczki nadziewane są smażonymi pieczarkami, posypane tartym serem, a przygotowanie ich jest banalnie proste. Można wykorzystać bułki z poprzedniego dnia, będą jak świeże.



Składniki:

  • 200 gramów pieczarek
  • 100 gramów sera żółtego
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka śmietany 18%
  • 5-6 połówek małych bułeczek
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • ketchup
  • pomidorki małe





Wykonanie:

Pieczarki obrać, umyć i pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę przesmażyć, dodać pieczarki, sól i pieprz do smaku, dusić aż pieczarki będą miękkie, nie trwa to długo. Bułki przekroić na pół, każdą posmarować śmietaną i posypać oregano. Ser żółty zetrzeć na tarce, lub pokroić w makaronik. Na każdą bułeczkę położyć pieczarki, przykryć startym serem żółtym, położyć połowę pomidorka i ułożyć w foremce do zapiekania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół, wstawić bułeczki i zapiekać 15-20 minut, zależy jak bardzo chcemy mieć przypieczone, Gorące od razu podawać z dodatkiem ketchupu, lub sosu czosnkowego.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego