Zupa grzybowa z suszonych grzybów, bardzo aromatyczna, pachnąca lasem, treściwa, taka którą można się najeść. Zupa grzybowa ugotowana na wywarze mięsnym, z warzywami, zaprawiona śmietaną i z dodatkiem ugotowanego makaronu, zadowoli każdego. Grzyby suszone mogą być jednego gatunku, chociaż u mnie zbieramy grzyby i suszymy sami, a zupę robię z grzybów mieszanych, taka lepiej nam smakuje.
Składniki:
- 50 gr suszonych grzybów
- 400 gr żeberek lub kurczaka
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- kawałek pora
- 1 liść laurowy
- zielona natka pietruszki
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 3-4 łyżki śmietany
- makaron świderki
Wykonanie:
Wieczorem grzyby suszone starannie opłukać, zalać zimną wodą i zostawić, aby się namoczyły. Mięso opłukać, zalać zimną wodą 1,3/4 litra, zagotować, zebrać szumowiny, dodać obraną włoszczyznę, cebulę, liść laurowy i grzyby razem z wodą w której się moczyły, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Gdy grzyby i mięso są miękkie, doprawić do smaku solą, oraz pieprzem. Mąkę rozrobić z wodą i zaprawić zupę, zagotować, dodać śmietanę i zieloną pietruszkę. Makaron ugotować zgodnie z przepisem. Zupę podajemy z makaronem ugotowanym oddzielnie.
Zobacz!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Jesli chcesz zeby grzybowa miala glebie smaku to dodaj lyzke lub dwie octu .
OdpowiedzUsuń