Zupa grochowa, czy grochówka to bardzo dobra, treściwa zupa. Można ugotować ją na mięsie, lub szybciej na wędzonej kiełbasie i boczku. Wersja ta jest tak samo pyszna, tylko nie gotujemy oddzielnie wywaru mięsnego, a do ugotowanego grochu dodajemy pod koniec wędzonkę.
Składniki:
- 400 g łuskanego grochu
- 400 g wędzonego boczku
- 700 g kiełbasy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 cebule
- 500 g ziemniaków
- 1 łyżka majeranku
- pieprz
- papryka
- liść laurowy
- sól
Wykonanie:
Wieczorem opłukać groch i zalać go wodą, tak aby woda wystawała 3 cm nad grochem. Rano groch odcedzić, zalać 1,5 litrem zimnej wody, zagotować, zebrać pianę i zmniejszyć grzanie, niech wolno się gotuje. Obrać włoszczyznę, umyć, gdy groch jest prawie miękki dodać do zupy, razem z liściem laurowym i jedną cebulą. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy po 10 minutach. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, musi być trochę zrumieniony, dodać bez tłuszczu do zupy. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, gdy cebula będzie rumiana wszystko przełożyć razem z tłuszczem do zupy. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, tak aby była pikantna. Zupa grochowa szybko gęstnieje, nawet jeśli od razu wydaje się rzadka, nie ma potrzeby zaprawiania jej mąką, po kilku minutach zrobi się gęsta.
Polecam !!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki
BARDZO WAZNY CZOSNEK W ZUPIE GROCHOWEJ DODAJE SMAKU I OCZYWISCIE LUBCZYK ALBO MAGI.
OdpowiedzUsuńBardzo ważny jest czosnek dodaje smaku grochowej ale na koniec gotowania i lubczyk albo magi i dużo majeranku łyżka to zamalo:)
OdpowiedzUsuńWszystko prawidłowo !..
OdpowiedzUsuń