Żeberka duszone w sosie, miękkie, soczyste, idealne na codzienny obiad, ale też na uroczystości, można przygotować je wcześniej, a odgrzane są tak samo pyszne. Robię tak żeberka od zawsze, w sosie zawiesistym własnym, z dodatkiem cebuli i przypraw, pachną w całym domu.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki majeranku
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Żeberka, najlepiej nie za tłuste, można kupić schabowe, umyć i podzielić na porcje, osuszyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzać tłuszcz, porcje żeberek obtaczać w mące i smażyć z obydwu stron na złoto, przełożyć do rondla, lub głębszej patelni. Następnie obsmażyć tak pozostałe porcje żeberek. Cebulę pokroić w plastry, obsmażyć na pozostałym tłuszczu na złoto, podlać 1 szklanką wody, zagotować i dodać do obsmażonych żeberek, posolić, dodać pieprz, paprykę i majeranek, zmniejszyć grzanie, tak aby wolno żeberka się dusiły i przykryć. Sprawdzać co jakiś czas, czy sos się nie wygotował, w razie potrzeby dolać wody. Żeberka dusić, aż będą miękkie, u mnie dusiły się godzinę, podawać z ugotowanymi ziemniakami, zasmażanymi buraczkami, czy surówką z kiszonej kapusty, a nawet z ogórkiem. Danie bardzo smaczne i proste.
Polecam!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Czy mogę dostać przepis na zasmażane buraczki jeśli można . Kiedyś takie jadłam na ciepło i tarte były na drobnych oczach i na ciepło
OdpowiedzUsuńProszę bardzo tu jest link https://www.dompelenmiety.pl/2020/05/buraczki-do-obiadu.html
UsuńDziekuje i ja skorzystam z tego przepisu .Pozdrawiam autorke :):):)
OdpowiedzUsuńDziękuję, zapraszam częściej! Miłego dnia!
Usuń