Początek jesieni

21 lutego 2021

Stek z tuńczyka

 Tuńczyk jest bardzo zdrową, niskokaloryczną rybą, trzeba tylko umiejętnie go przygotować, aby nie był suchy. Teraz bez problemu możemy kupić gotowy stek, a danie z niego jest bardzo szybkie, sprawdzi się na zwykły obiad, jak i na wiele okazji. U mnie stek podany jest w towarzystwie duszonych warzyw z pieczarkami i lekkiej sałatki ze szpinaku z pomidorem, ale dodatki mogą być różne.





Składniki:

  • 2 steki z tuńczyka  
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • olej z papryką chili
  • 20 gram masła
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Tuńczyka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do miseczki i zalać sosem sojowym, obtoczyć w sosie z każdej strony i zostawić na 15 minut, aby się zamarynował. tuńczyka najlepiej smażyć na patelni grillowej, ale można też na zwykłej. Na patelni rozgrzać olej i ułożyć stek, smażyć 3-5 minut z każdej strony, zależy to od wielkości mięsa. Tak usmażony stek przełożyć na kawałek folii aluminiowej, kawałek masła i posypać ziołami prowansalskimi, pieprzem, zawinąć szczelnie i jeszcze podgrzać 2-3 minuty na patelni lub w piekarniku. Tuńczyk powinien być różowy w środku, wtedy smakuje najlepiej. 

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz