Tuńczyk jest bardzo zdrową, niskokaloryczną rybą, trzeba tylko umiejętnie go przygotować, aby nie był suchy. Teraz bez problemu możemy kupić gotowy stek, a danie z niego jest bardzo szybkie, sprawdzi się na zwykły obiad, jak i na wiele okazji. U mnie stek podany jest w towarzystwie duszonych warzyw z pieczarkami i lekkiej sałatki ze szpinaku z pomidorem, ale dodatki mogą być różne.
Składniki:
- 2 steki z tuńczyka
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- olej z papryką chili
- 20 gram masła
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Tuńczyka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do miseczki i zalać sosem sojowym, obtoczyć w sosie z każdej strony i zostawić na 15 minut, aby się zamarynował. tuńczyka najlepiej smażyć na patelni grillowej, ale można też na zwykłej. Na patelni rozgrzać olej i ułożyć stek, smażyć 3-5 minut z każdej strony, zależy to od wielkości mięsa. Tak usmażony stek przełożyć na kawałek folii aluminiowej, kawałek masła i posypać ziołami prowansalskimi, pieprzem, zawinąć szczelnie i jeszcze podgrzać 2-3 minuty na patelni lub w piekarniku. Tuńczyk powinien być różowy w środku, wtedy smakuje najlepiej.
Polecam!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz