Początek jesieni

26 lutego 2021

Sernik Łzy

 Serniki to moje ulubione ciasta, jest ich na blogu dużo, każdy ma w sobie coś, co go wyróżnia. Sernik Łzy nazwę swą zawdzięcza złotym kropelkom , które pokrywają całą powierzchnię sernika. Przepis nie jest trudny, ani pracochłonny, a efekt końcowy zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem.



Składniki:

Ciasto:

  • 250 gramów masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru


Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka

Piana:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Masło o temperaturze pokojowej, dodać do niego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem równą warstwą.

Twaróg zmielić, może być mielony, ubić mikserem dodając cukier, żółtka po jednym, dolewając po trochu mleko. Na koniec dodać sok z cytryny, budyń i ubijając wlewać olej po trochu. Masę serową wyłożyć na kruche ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra- dół, wstawić sernik i piec go 50 minut.

Ubić białko na sztywno, dodając po trochu cukier puder, aż masa zrobi się lśniąca. 

Gdy sernik jest już ładnie zrumieniony, u mnie piekł się 50 minut, ale to zależy od piekarnika, wysunąć formę i równo rozłożyć ubitą pianę na serniku i zaraz wstawić do piekarnika, zmniejszyć grzanie na 160 stopni i piec 10 minut, aż piana lekko się zarumieni, nie może się zsuszyć, tylko zapiec. Sernik po wyjęciu z piekarnika po 5 minutach, przykrywamy, ja przykryłam tacą plastykową, zostawiamy tak na 5-10 minut, aż wytworzą się na serniku łezki.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz