Serniki to moje ulubione ciasta, jest ich na blogu dużo, każdy ma w sobie coś, co go wyróżnia. Sernik Łzy nazwę swą zawdzięcza złotym kropelkom , które pokrywają całą powierzchnię sernika. Przepis nie jest trudny, ani pracochłonny, a efekt końcowy zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem.
Składniki:
Ciasto:
- 250 gramów masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
Masa serowa:
- 1 kg sera
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 1 budyń waniliowy
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
Piana:
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Masło o temperaturze pokojowej, dodać do niego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem równą warstwą.
Twaróg zmielić, może być mielony, ubić mikserem dodając cukier, żółtka po jednym, dolewając po trochu mleko. Na koniec dodać sok z cytryny, budyń i ubijając wlewać olej po trochu. Masę serową wyłożyć na kruche ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra- dół, wstawić sernik i piec go 50 minut.
Ubić białko na sztywno, dodając po trochu cukier puder, aż masa zrobi się lśniąca.
Gdy sernik jest już ładnie zrumieniony, u mnie piekł się 50 minut, ale to zależy od piekarnika, wysunąć formę i równo rozłożyć ubitą pianę na serniku i zaraz wstawić do piekarnika, zmniejszyć grzanie na 160 stopni i piec 10 minut, aż piana lekko się zarumieni, nie może się zsuszyć, tylko zapiec. Sernik po wyjęciu z piekarnika po 5 minutach, przykrywamy, ja przykryłam tacą plastykową, zostawiamy tak na 5-10 minut, aż wytworzą się na serniku łezki.
Polecam!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz