Ser żółty możemy zrobić w domu z twarogu, najlepiej tłustego lub półtłustego. Taki domowy żółty ser wyglądem nie różni się od kupionego, a w smaku jest bardzo dobry. Przepis nie jest trudny, ani kosztowny.
Składniki:
- 3 szklanki mleka 3,2%
- 600 gram twarogu półtłustego lub tłustego
- 1 łyżka masła
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka octu
Wykonanie:
Mleko zagotować, twaróg rozkruszyć widelcem, dodać do wrzącego mleka, mieszając gotować na wolnym grzaniu 10-15 minut, aż oddzieli się serwatka, a ser będzie ciągnący. Masę serową ostudzić i przelać przez gęste sitko. Serwatkę można użyć do pieczenia chleba, lub nawet do naleśników. Zimny ser rozkruszyć widelcem, dodać żółtko, sól, sodę i wymieszać, a na koniec mieszając dodać ocet. Na większej patelni rozpuścić masło, dodać masę serową i dokładnie mieszając podgrzewać, aż ser się rozpuści i powstanie masa żółtego sera, od razu przełożyć do plastykowego pojemnika do żywności, lub innego naczynia wyłożonego folią do żywności. Ser żółty ugnieść łyżką, przykryć folią do żywności i zostawić do wystudzenia. Z porcji tej wyszło 400 gram sera.
Polecam !!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz