Początek jesieni

9 lutego 2021

Prosta Surówka z kiszonej kapusty

 Kiszona kapusta to najzdrowszy dodatek do obiadu, szczególnie na surowo. Surówka z kiszonej kapusty, bardzo prosta, bez zbędnych dodatków, smaczna i uniwersalna, gdyż sprawdza się jako dodatek i do mięsa i do ryby. Najważniejsze, aby kapusta była kiszona, nie kwaszona, czy zakwaszana octem, najlepiej ukiszona sobie, lub ze znanego źródła. 






Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 marchew
  • 1-2 jabłka
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • cukier do smaku
  • pieprz

Wykonanie:

Kapustę odcisnąć, nie płukać, gdyż pozbędziemy się najwartościowszych witamin, posiekać na mniejsze kawałki. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać do surówki. Jabłka, najlepiej słodkie, gdyż kapusta i tak jest kwaśna, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i wszystko dodać do surówki, Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku cukrem, dodać olej, dodałam lniany, ale może być każdy, taki jaki lubimy. Jeśli surówka jest dla nas za kwaśna, można dodać jeszcze jedno jabłko.

Polecam!!!!

 Coś na obiad           Zupy               Coś do chleba                    Chleb, bułki, chałki      Sałatki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz