Placki ziemniaczane, bardzo proste bez dodatków są pyszne, ale można je podać w wersji wzbogaconej, z gulaszem, sosem czosnkowym, na słodko, a także z twarogiem i łososiem. Takie placki z wędzonym łososiem z dodatkiem twarogu doprawionego na ostro, sprawdzą się nawet na spotkanie z przyjaciółmi, są smaczne, szybkie i ładnie się prezentują. Składniki podane tak na około cztery osoby, ale zależy od apetytu.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 200 gr twarogu
- 200 gr łososia wędzonego
- 4-5 łyżek gęstego jogurtu
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, lub skorzystać z pomocy malaksera. Do masy ziemniaczanej dodać jajka, mąkę, sól i pieprz do smaku. Twaróg zmiksować z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką kłaść porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoto placki ziemniaczane, układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać na talerzu, na każdy placek położyć łyżkę sera, a na wierzch kawałek wędzonego łososia. Twaróg można zastąpić gotowym serkiem kremowym, lub gęstą śmietaną.
Polecam!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz