Początek jesieni

5 lutego 2021

Oponki karnawałowe

 Oponki to takie szybkie pączki z dziurką w środku, pulchne, mięciutkie i bardzo dobre. Robi się się je bardzo szybko, nie trzeba ich długo wyrabiać, nie muszą wcześniej rosnąć, a rosną w czasie smażenia. Te oponki są z dodatkiem proszku do pieczenia, ważne szczególnie dla tych co nie lubią zapachu sody.



Składniki:

  • 500 gr twarogu 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 l oleju do smażenia 
  • cukier puder 

Wykonanie:

Twaróg może być tłusty, lub półtłusty, zmielić przez maszynkę, lub przetrzeć przez praskę do ziemniaków, gotowy ser mielony raczej się nie nadaje, gdyż jest za rzadki. Do sera dodać 3 szklanki mąki, jajka, proszek do pieczenia, masło i sok z cytryny, zagnieść ciasto i dosypywać pozostałą mąkę. Ilość mąki zależy od wielkości jajek, przeważnie dodaję 3/4 szklanki, a resztę do podsypania w czasie wałkowania, ale może być potrzebna cała szklanka. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na grubość 1,5 cm, wycinać szklanką kółka, a kieliszkiem w środku każdego kółka, wycinać kółeczko, powstanie nam oponka. Małe kółeczka można zagnieść i znowu wycinać oponki, lub smażyć małe pączusie. Olej rozgrzać do temperatury 165 stopni ( oleju możemy potrzebować więcej, zależy w jak dużym garnku będziemy smażyć oponki). na gorący tłuszcz wrzucać po kilka oponek, nie za dużo, gdyż będą jeszcze rosły, smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone oponki wyjmujemy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Ostudzone oponki posypujemy cukrem pudrem.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz