Początek jesieni

15 lutego 2021

Makaron z wędzonym łososiem i szpinakiem

 Makaron z wędzonym łososiem i szpinakiem to pomysł na szybki i pyszny obiad. Nie zawsze mamy czas, aby spędzić w kuchni dużo czasu, a to danie z makaronem robi się właściwie tyle, ile gotuje się makaron, a jest smaczne i pożywne. Szpinak może być świeży, lub mrożony, ale całe listki. 



Składniki:

  • 200 gram makaronu świderki
  • 150 gram wędzonego łososia
  • duża garść świeżego szpinaku
  • 1 cebula 
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Zagotować lekko osoloną wodę i ugotować makaron świderki, lub inny. w czasie gdy gotuje się makaron, umyć szpinak, na patelni dużej, aby pomieściła całe danie, rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, lekko zeszklić, dodać szpinak i przesmażyć. Gdy szpinak zmniejszy swą objętość, dodać przeciśnięty czosnek, odrobinę mielonej gałki muszkatołowej, pół szklanki wody od ugotowanego makaronu, zagotować, dodać śmietanę, a na koniec pokrojonego łososia, wymieszać i dodać makaron. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać od razu póki makaron gorący.

Polecam!!!!

 Coś na obiad           Zupy               Coś do chleba                    Chleb, bułki, chałki      Sałatki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz