Makaron z wędzonym łososiem i szpinakiem to pomysł na szybki i pyszny obiad. Nie zawsze mamy czas, aby spędzić w kuchni dużo czasu, a to danie z makaronem robi się właściwie tyle, ile gotuje się makaron, a jest smaczne i pożywne. Szpinak może być świeży, lub mrożony, ale całe listki.
Składniki:
- 200 gram makaronu świderki
- 150 gram wędzonego łososia
- duża garść świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Zagotować lekko osoloną wodę i ugotować makaron świderki, lub inny. w czasie gdy gotuje się makaron, umyć szpinak, na patelni dużej, aby pomieściła całe danie, rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, lekko zeszklić, dodać szpinak i przesmażyć. Gdy szpinak zmniejszy swą objętość, dodać przeciśnięty czosnek, odrobinę mielonej gałki muszkatołowej, pół szklanki wody od ugotowanego makaronu, zagotować, dodać śmietanę, a na koniec pokrojonego łososia, wymieszać i dodać makaron. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać od razu póki makaron gorący.
Polecam!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz