Początek jesieni

20 lutego 2021

Kartoflanka szybka

 Kartoflanka szybka zupa, jedna z najstarszych, najtańszych i najprostszych zup. Bazę zupy stanowią ziemniaki, a smak jej nadaje zasmażka z mąki na smalcu. Kartoflanka może być też wzbogacona o inne składniki np. śmietanę, ale ten przepis jest na  taką babciną zwyczajną.



Składniki:

  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 700 gramów ziemniaków
  •  zielona natka pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1,5 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • pieprz sól

Wykonanie:

Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić włożyć do garnka zalać litrem wody, dodać liść laurowy i zagotować, zmniejszyć grzanie na najmniejsze. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy, osolić do smaku, gotować aż będą miękkie około 15-20 minut. Jeśli zupa jest za gęsta, dolać gotowanej wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na złoto, dodać do zupy, a na pozostały tłuszcz wsypać mąkę i zrobić złotą zasmażkę, dodać do zupy i zagotować. Doprawić do smaku pieprzem, a na wierch posypać zieloną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz