Kartoflanka szybka zupa, jedna z najstarszych, najtańszych i najprostszych zup. Bazę zupy stanowią ziemniaki, a smak jej nadaje zasmażka z mąki na smalcu. Kartoflanka może być też wzbogacona o inne składniki np. śmietanę, ale ten przepis jest na taką babciną zwyczajną.
Składniki:
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 700 gramów ziemniaków
- zielona natka pietruszki
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 1,5 łyżki smalcu
- 1 łyżka mąki
- pieprz sól
Wykonanie:
Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić włożyć do garnka zalać litrem wody, dodać liść laurowy i zagotować, zmniejszyć grzanie na najmniejsze. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy, osolić do smaku, gotować aż będą miękkie około 15-20 minut. Jeśli zupa jest za gęsta, dolać gotowanej wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na złoto, dodać do zupy, a na pozostały tłuszcz wsypać mąkę i zrobić złotą zasmażkę, dodać do zupy i zagotować. Doprawić do smaku pieprzem, a na wierch posypać zieloną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz