Kartacze z mięsem to takie duże, podłużne pyzy nadziane mięsem mielonym, polane cebulą smażoną i skwarkami. Danie pyszne, pamiętam z dzieciństwa, bardzo treściwe, dobre świeże, a jeszcze lepsze odsmażane. Kartacze robię z połączenia ziemniaków gotowanych i surowych startych na tarce, trochę jest przy tym pracy, ale warto.
Składniki:
- 400 gr ugotowanych ziemniaków
- 1,20 kg ziemniaków surowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- mąka
Farsz:
- 500 gr mielonego mięsa wieprzowego
- 1 czerstwa bułka
- 1 cebula
- majeranek
- sól
- pieprz
Do polania:
- 1 cebula
- 100 gr boczku
Przygotować farsz: mięso umyć, a bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na złoty kolor. Bułkę odcisnąć, zmielić razem z mięsem i przesmażoną cebulą. Do masy dodać sól, pieprz do smaku i trochę majeranku, wyrobić tak jak na kotlety. Ugotowane zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub zmielić przez maszynkę do mięsa. Pozostałe ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, lub zmielić malakserem. Przygotować kawałek białego płótna, to taka najtrudniejsza praca, układać na nim trochę startych ziemniaków i dokładnie odciskać sok, suche ziemniaki dokładać do miski z ugotowanymi ziemniakami. Gdy odciśniemy już cały sok, na dnie naczynia zostanie nam biała skrobia, taką skrobię dokładamy do ziemniaków, a sok można wypić, jest bardzo zdrowy. Ciasto ziemniaczane bardzo szybko robi się rzadkie, dlatego należy szybko dodać mąkę ziemniaczaną i łyżkę mąki pszennej, zagnieść ciasto, jeśli jest za rzadkie można jeszcze dodać odrobinę mąki. Rękę oprószyć mąką, brać trochę masy, formować placki, a na środku układać łyżkę farszu, zlepiać całość, nadając kształt podłużnych kartaczy. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wrzucać kartacze, gdy wypłyną do wierzchu zmniejszyć grzanie i wolno gotować 20 minut. Boczek pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i przesmażyć chwilę, dodać pokrojoną cebulę, dosmażyć, aż skwarki i cebula będą złote. Gorące kartacze polać tłuszczem ze skwarkami.
Polecam!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki
Robię kartacze osobiście od ponad dwudziestu lat. Nigdy nie dodaje mąki. Żadnej. Wykorzystuje skrobię z surowych ziemniaków. Wychodzę przepyszne. Proszę sprobowac
OdpowiedzUsuńCzy dodać mąki to zależy od ziemniaków, ja mam ziemniaki takie, że nie dodaję, ale w przepisie jest mąka, gdyż nie które nie mają dużo skrobi, trzeba wtedy dodać, a masa ziemniaczana jak postoi to rzednie, wtedy też można dodać mąki, ale mąka nie jest konieczna, trzeba czuć ciasto ręką, jak mówiła moja babcia, pozdrawiam!
UsuńCzy mozna ugtowane kartacze zamrozic?
OdpowiedzUsuńOczywiscie. Tak jak pierogi.
OdpowiedzUsuńHelena Mrizowska pochodzę z rejonu gdzie kartacza są niemalże podstawa, robię je od wielu wielu lat i nigdy nie dodaje żadnej bułki do miesa .Tylko mięso surowe dobrze przyprawione bez jajek itp. Tarte ziemniaki przeciśnięte przez gazetę lub np.rajstope czy podkolanówki( świetnie się wyciska) nie za mocno i dodaje koniecznie po ustaniu skrobia z wyciśniętych ziemniaków. Jeżeli nie ma skrobi bo i tak się zdarza bo to zależy od gatunku ziemniaków to łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodaje też 1/4 ugotowane przeciśnięte ziemniaki nie więcej.
OdpowiedzUsuń