Galaretka drobiowa to pomysł na wykorzystanie ugotowanego mięsa z rosołu. Często mamy problem co zrobić z niezjedzonym gotowanym mięsem, można zrobić pasztet jeśli mięsa mamy dużo, a jeśli mniej, wtedy idealna jest galaretka. Przepis jest banalnie prosty i szybki. Możemy oczywiście przygotować taką galaretkę gotując mięso specjalnie tylko na nią.
Składniki:
- 300 gramów obranego mięsa z rosołu
- 2 jajka
- 2-3 łyżki groszku konserwowego
- 1-2 marchewki z rosołu
- 3 łyżeczki żelatyny
- zielona natka pietruszki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ugotowane mięso z rosołu najlepiej mieszane obrać z kości, odrzucić także skórę i podzielić na mniejsze kawałki. Jajka ugotować na twardo. Żelatynę zalać odrobiną zimnej przegotowanej wody, aby napęczniała. Mięso przełożyć do salaterki, dodać pokrojoną marchewkę, groszek i pokrojone na cząstki jajka na twardo. Zagotować pół litra rosołu, doprawić jeśli trzeba pieprzem i solą do smaku. Do napęczniałej żelatyny dolać trochę gorącego rosołu, wymieszać, wlać do gorącego rosołu, wymieszać i zalać mięso w salaterce. Posypać zieloną pietruszką i zostawić, aby galaretka zastygła. Taką galaretkę można przygotować w małych pojemnikach, a jeśli mięsa mamy więcej to zwiększamy proporcjonalnie ilość rosołu i żelatyny.
Polecam!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki
do takich małych galaretek, wypatrzyłam w Kuflandzie malutkie opakowania żelatyny. Przeznaczone na 0,5 l płynu. U mnie to tak jak u Ciebie w przepisie- zawsze rosół. dodaję też ocet bo lubimy kwaśne. :D Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za podpowiedź, ważne że są małe opakowania, nic się nie zmarnuje, pozdrawiam i zapraszam częściej!
Usuń