Dynia pieczona z dodatkiem przypraw, polana oliwą z oliwek, z dodatkiem pokrojonego w kostkę sera Feta, to pyszne, zdrowe i szybkie danie. Dynia podana w ten sposób jest bardzo smaczna sama, ale można podać też ją do ryby, a nawet jako dodatek do makaronu. Danie proste też dla tych co dbają o linię, a połączenie dyni ze słonym serem Feta zaskoczy nas smakiem.
Składniki:
- 500 gr dyni piżmowej
- 100 gram sera Feta
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnuszki
- anyż
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 goździki
- imbir mielony
- pieprz
- kardamon
Wykonanie:
Dynię użyłam piżmową, ale może być i inna, obrać, wydrążyć nasiona i włókna ze środka, a miąższ pokroić w kostkę, taką 2 cm. Pokrojoną dynię przełożyć do naczynia do zapiekania, polać oliwą, użyłam oliwę z chili, dodać sól, odrobinę mielonego imbiru, paprykę słodką, pieprz, wymieszać, tak aby oliwa otoczyła każdy kawałek dyni, na wierzch położyć goździki ,kardamon i anyż. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, góra-dół i wstawić naczynie z dynią na 30 minut. Sprawdzić, czy dynia jest miękka, jeśli tak, wyjąć na talerz i posypać pokrojoną w kostkę fetą, a po wierzchu posypać czarnuszką. Można też dodać świeże zioła, takie jakie lubimy.
Zobacz !!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz