Ciasto Hiszpanowiec, to kakaowy biszkopt przełożony kremem i dżemem z czarnej porzeczki, dla przełamania smaku. Hiszpanowiec nie jest trudnym ciastem, z kremem na bazie budyniu, z nutką kwaśnej czarnej porzeczki, i bakaliami na wierzchu smakuje wybornie. Bakalie mogą być różne, orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, a nawet tarta czekolada, zależy co lubimy, ważne aby bakalie przykryły cały krem.
Składniki:
- 6 jaj
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao
- dżem z czarnej porzeczki duży
- po 3 łyżki rodzynek, orzechów, wiórek kokosowych
Wykonanie:
Białko ubić na sztywno, dodać po trochu cukier, ubijać, aż cukier się rozpuści. Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Do żółtek dodać olej, ocet i dokładnie wymieszać. Do ubitych białek z cukrem dodać żółtka wymieszane z olejem i octem, ubić wszystko. Do masy jajecznej dodać po trochu mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra-dół. Ciasto przełożyć do formy 25 na 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.
Krem:
- 1 budyń duży na 3/4 l
- 1/2 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła
Wykonanie:
Budyń rozmieszać w pół szklance mleka, resztę mleka z cukrem zagotować, na gotujące mleko wlać rozrobiony budyń i zagotować, cały czas mieszając. Budyń przykryć i zostawić do wystudzenia, Masło ubić do białości mikserem, ubijając dodawać po łyżce budyniu.
Zimne ciasto przekroić wzdłuż na dwie części, posmarować cienką warstwą dżemu, a na dżem rozłożyć połowę kremu. Przykryć pozostałym ciastem, znowu posmarować wierzch dżemem, a na wierzch pozostały krem. Całe ciasto posypać bakaliami.
Polecam!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz