Chleb pszenno-żytni na zakwasie żytnim, oraz drożdży, z dodatkiem nasion słonecznika, dyni, siemienia lnianego i czarnuszki. Chleb bardzo dobry, nie kruszy się, nie za kwaśny, taki domowy. Chleb ten można wyrobić w mikserze planetarnym, ale ręczne wyrabianie nie jest trudne, ciasto chlebowe nie jest bardzo gęste, dobrze się wyrabia.
Składniki:
- 1 kg i 2 szklanki mąki żytniej 720
- 1 kg mąki pszennej
- 6 i 1/2 szklanki wody
- 100 gram zakwasu żytniego
- 25 gram drożdży
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 1,5 łyżki nasion siemienia lnianego
- 1,5 łyżki czarnuszki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki soli
Wykonanie:
Wieczorem do miski wsypać 2 szklanki mąki żytniej, dodać zakwas i 2 szklanki wody, wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i zostawić na noc. Rano z zaczynu, który nam przez noc wyrośnie, odłożyć 100 gram do słoika, przykryć kawałkiem płótna, założyć gumkę i schować do lodówki, będzie do następnego chleba. Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i trochę ciepłej wody, wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu, aby podrosły. Chleb można robić i na samym zakwasie, ale dodatek drożdży sprawia, że szybciej wyrośnie. Do miski przesiać obie mąki, dodać nasiona, zaczyn, wyrośnięte drożdże. Sól wymieszać w pół szklanki ciepłej wody i dodać do mąki, wyrabiać ręką dolewając stopniowo letnią wodę, jeśli ciasto jest za rzadkie dodać trochę mąki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 45 minut, aby odpoczęło. Przygotować 3 wąskie foremki długość 35 cm, wysmarować je smalcem. Ciasto chlebowe nakładać do foremek ręką maczaną w wodzie, lub w mące, wyrównać, posypać po wierzchu nasionami, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Chleb średnio rośnie 3-4 godziny, ale różnie to bywa. Piekarnik nagrzać do 220 stopni góra-dół, piec 15 minut, zmniejszyć grzanie na 190 stopni i piec jeszcze 40- 45 minut. Chleb wyjąć z foremek, położyć na kratce, po wierzchu od razu posmarować wodą. Jak zrobić Zakwas Zakwas do chleba
Polecam !!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki
Jak zrobić zakwas?
OdpowiedzUsuńJest przepis na blogu https://www.dompelenmiety.pl/2020/03/zakwas-do-chleba.html pozdrawiam!
Usuń