Początek jesieni

28 lutego 2021

Sałatka z marchewki z ananasem do obiadu

 Sałatka z marchewki z dodatkiem ananasa, rodzynek i jabłka to pyszny dodatek do obiadu, takiego codziennego jak i na większe uroczystości rodzinne. Prosta, szybka, pasuje do drobiu, mięsa i do ryby. Przygotowanie trwa bardzo szybko, możemy zrobić ją razem z dziećmi.



Składniki sałatki:

  • 3 marchewki
  • 1 duże jabłko
  • 5 krążków ananasa z syropu
  • 2 łyżki rodzynek
  • sól
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier

Wykonanie sałatki:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i chwilę namoczyć, aby zmiękły. Ananasa odsączyć, pokroić w kostkę, można użyć świeżego. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich otworach. Jabłko duże, lub dwa małe obrać i zetrzeć na tarce. Składniki sałatki przełożyć do salaterki, skropić sokiem z cytryny, posypać szczyptą soli i cukru, wymieszać. Można dodać do sałatki trochę syropu z ananasa, tak do smaku. Zostawić na 15 minut, aby smaki w sałatce się połączyły.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

26 lutego 2021

Sernik Łzy

 Serniki to moje ulubione ciasta, jest ich na blogu dużo, każdy ma w sobie coś, co go wyróżnia. Sernik Łzy nazwę swą zawdzięcza złotym kropelkom , które pokrywają całą powierzchnię sernika. Przepis nie jest trudny, ani pracochłonny, a efekt końcowy zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem.



Składniki:

Ciasto:

  • 250 gramów masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru


Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka

Piana:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Masło o temperaturze pokojowej, dodać do niego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem równą warstwą.

Twaróg zmielić, może być mielony, ubić mikserem dodając cukier, żółtka po jednym, dolewając po trochu mleko. Na koniec dodać sok z cytryny, budyń i ubijając wlewać olej po trochu. Masę serową wyłożyć na kruche ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra- dół, wstawić sernik i piec go 50 minut.

Ubić białko na sztywno, dodając po trochu cukier puder, aż masa zrobi się lśniąca. 

Gdy sernik jest już ładnie zrumieniony, u mnie piekł się 50 minut, ale to zależy od piekarnika, wysunąć formę i równo rozłożyć ubitą pianę na serniku i zaraz wstawić do piekarnika, zmniejszyć grzanie na 160 stopni i piec 10 minut, aż piana lekko się zarumieni, nie może się zsuszyć, tylko zapiec. Sernik po wyjęciu z piekarnika po 5 minutach, przykrywamy, ja przykryłam tacą plastykową, zostawiamy tak na 5-10 minut, aż wytworzą się na serniku łezki.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

24 lutego 2021

Sałatka z makaronem i wędzonym łososiem

 Sałatka z makaronem i wędzonym łososiem, z dodatkiem ogórków kiszonych, kukurydzy, suszonych pomidorów, a wszystko połączone sosem z majonezu i jogurtu. Sałatka bardzo smaczna, prosta i szybka, pasuje zarówno na posiłek do pracy, kolację, przekąskę jak i na imprezę.






Składniki:

  • 200 gramów makaronu 
  • 150 gramów kukurydzy
  • 2 ogórki kiszone
  • 100 gramów wędzonego łososia
  • 6 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu gęstego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Makaron najlepiej grubszy: świderki, rurki, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ogórki kiszone pokroić w kostkę, a pomidory suszone w paseczki. Zimny makaron włożyć do salaterki, dodać pokrojone ogórki kiszone i pomidory. Łososia pokroić na mniejsze kawałki dodać do sałatki razem z odsączoną kukurydzą. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać odrobinę pieprzu i polać sałatkę, wymieszać. Na koniec doprawić sałatkę jeśli trzeba solą i pieprzem

Polecam!!!!

 Coś na obiad           Zupy               Coś do chleba                    Chleb, bułki, chałki      Sałatki


22 lutego 2021

Galaretka drobiowa z mięsa z rosołu

 Galaretka drobiowa to pomysł na wykorzystanie ugotowanego mięsa z rosołu. Często mamy problem co zrobić z niezjedzonym gotowanym mięsem, można zrobić pasztet jeśli mięsa mamy dużo, a jeśli mniej, wtedy idealna jest galaretka. Przepis jest banalnie prosty i szybki. Możemy oczywiście przygotować taką galaretkę gotując mięso specjalnie tylko na nią.



Składniki:

  • 300 gramów obranego mięsa z rosołu 
  • 2 jajka 
  • 2-3 łyżki groszku konserwowego
  • 1-2 marchewki z rosołu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • zielona natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Ugotowane mięso z rosołu najlepiej mieszane obrać z kości, odrzucić także skórę i podzielić na mniejsze kawałki. Jajka ugotować na twardo. Żelatynę zalać odrobiną zimnej przegotowanej wody, aby napęczniała. Mięso przełożyć do salaterki, dodać pokrojoną marchewkę, groszek i pokrojone na cząstki jajka na twardo. Zagotować pół litra rosołu, doprawić jeśli trzeba pieprzem i solą do smaku. Do napęczniałej żelatyny dolać trochę gorącego rosołu, wymieszać, wlać do gorącego rosołu, wymieszać i zalać mięso w salaterce. Posypać zieloną pietruszką i zostawić, aby galaretka zastygła. Taką galaretkę można przygotować w małych pojemnikach, a jeśli mięsa mamy więcej to zwiększamy proporcjonalnie ilość rosołu i żelatyny.

Polecam!!!!

 Coś na obiad           Zupy               Coś do chleba                    Chleb, bułki, chałki      Sałatki

21 lutego 2021

Stek z tuńczyka

 Tuńczyk jest bardzo zdrową, niskokaloryczną rybą, trzeba tylko umiejętnie go przygotować, aby nie był suchy. Teraz bez problemu możemy kupić gotowy stek, a danie z niego jest bardzo szybkie, sprawdzi się na zwykły obiad, jak i na wiele okazji. U mnie stek podany jest w towarzystwie duszonych warzyw z pieczarkami i lekkiej sałatki ze szpinaku z pomidorem, ale dodatki mogą być różne.





Składniki:

  • 2 steki z tuńczyka  
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • olej z papryką chili
  • 20 gram masła
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Tuńczyka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do miseczki i zalać sosem sojowym, obtoczyć w sosie z każdej strony i zostawić na 15 minut, aby się zamarynował. tuńczyka najlepiej smażyć na patelni grillowej, ale można też na zwykłej. Na patelni rozgrzać olej i ułożyć stek, smażyć 3-5 minut z każdej strony, zależy to od wielkości mięsa. Tak usmażony stek przełożyć na kawałek folii aluminiowej, kawałek masła i posypać ziołami prowansalskimi, pieprzem, zawinąć szczelnie i jeszcze podgrzać 2-3 minuty na patelni lub w piekarniku. Tuńczyk powinien być różowy w środku, wtedy smakuje najlepiej. 

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

20 lutego 2021

Kartoflanka szybka

 Kartoflanka szybka zupa, jedna z najstarszych, najtańszych i najprostszych zup. Bazę zupy stanowią ziemniaki, a smak jej nadaje zasmażka z mąki na smalcu. Kartoflanka może być też wzbogacona o inne składniki np. śmietanę, ale ten przepis jest na  taką babciną zwyczajną.



Składniki:

  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 700 gramów ziemniaków
  •  zielona natka pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1,5 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • pieprz sól

Wykonanie:

Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić włożyć do garnka zalać litrem wody, dodać liść laurowy i zagotować, zmniejszyć grzanie na najmniejsze. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy, osolić do smaku, gotować aż będą miękkie około 15-20 minut. Jeśli zupa jest za gęsta, dolać gotowanej wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na złoto, dodać do zupy, a na pozostały tłuszcz wsypać mąkę i zrobić złotą zasmażkę, dodać do zupy i zagotować. Doprawić do smaku pieprzem, a na wierch posypać zieloną natką pietruszki.

19 lutego 2021

Sałatka prosta z ryżem

 Sałatka z ryżem, prosta, smaczna i szybka, taka na każdą okazję. Sałatka sprawdzi się też jako tzw. pudełkowa, czyli posiłek do pracy. Składników nie jest dużo: groszek konserwowy, jajka, cebula, ogórki kiszone, trochę brzoskwini, jabłka i majonez.






Składniki:

  • 100 gram ryżu
  • 3 jajka
  • 2 jabłka winne, nie za słodkie
  • 2 kiszone ogórki
  • 4 połówki brzoskwini
  • 1 cebula
  • 4 łyżek majonezu
  • 1 łyżka jogurtu gęstego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki masła
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pół łyżeczki masła i wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Groszek konserwowy odcedzić z zalewy. Ogórki kiszone pokroić w kostkę, tak samo pokroić obraną cebulę, jabłka i ugotowane jajka. Do salaterki przełożyć ryż, dodać pokrojone jajka, ogórki, jabłka, dodać przyprawy do smaku, wymieszać. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Majonez połączyć z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku, chyba że lubimy ostrzejsze dania, można dodać więcej, wymieszać i dodać do sałatki. Całą sałatkę wymieszać i wstawić do lodówki na pół godziny, aby smaki się połączyły. Jeśli nie lubi ktoś czosnku, można dodać łyżeczkę musztardy. 

Polecam!!!!

 Coś na obiad           Zupy               Coś do chleba                    Chleb, bułki, chałki      Sałatki

18 lutego 2021

Ciasto Hiszpanowiec

 Ciasto Hiszpanowiec, to kakaowy biszkopt przełożony kremem i dżemem z czarnej porzeczki, dla przełamania smaku. Hiszpanowiec nie jest trudnym ciastem, z kremem na bazie budyniu, z nutką kwaśnej czarnej porzeczki, i bakaliami na wierzchu smakuje wybornie. Bakalie mogą być różne, orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, a nawet tarta czekolada, zależy co lubimy, ważne aby bakalie przykryły cały krem.




Składniki:

  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • dżem z czarnej porzeczki duży
  • po 3 łyżki rodzynek, orzechów, wiórek kokosowych




Wykonanie:

Białko ubić na sztywno, dodać po trochu cukier, ubijać, aż cukier się rozpuści. Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Do żółtek dodać olej, ocet i dokładnie wymieszać. Do ubitych białek z cukrem dodać żółtka wymieszane z olejem i octem, ubić wszystko. Do masy jajecznej dodać po trochu mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra-dół. Ciasto przełożyć do formy 25 na 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.

Krem:

  • 1 budyń duży na 3/4 l
  • 1/2 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka masła

Wykonanie:

Budyń rozmieszać w pół szklance mleka, resztę mleka z cukrem zagotować, na gotujące mleko wlać rozrobiony budyń i zagotować, cały czas mieszając. Budyń przykryć i zostawić do wystudzenia, Masło ubić do białości mikserem, ubijając dodawać po łyżce budyniu. 

Zimne ciasto przekroić wzdłuż na dwie części, posmarować cienką warstwą dżemu, a na dżem rozłożyć połowę kremu. Przykryć pozostałym ciastem, znowu posmarować wierzch dżemem, a na wierzch pozostały krem. Całe ciasto posypać bakaliami.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

17 lutego 2021

Pasta z twarogu i jajek

 Pasta z twarogu z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo, cebuli, szczypiorku i majonezu, to pyszny dodatek do chleba. Pasta doprawiona jest solą i pieprzem, a wszystko połączone majonezem, który można zastąpić gęstym jogurtem lub śmietaną. Przepis bardzo prosty i szybki, mało składników, które dostępne są zawsze.


Składniki:

  • 300 gram twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 -2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo i obrać. Twaróg przełożyć do salaterki, rozkruszyć go widelcem, dodać zimne ugotowane jajka, wszystko rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, a szczypiorek umyć i pokroić. Do pasty dodać cebulę, szczypiorek, sól, pieprz do smaku i majonez, ja majonez robię sama, przepis znajduje się na blogu, całość wymieszać. Pastę po wierzchu posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Polecam !!!!

 Coś na obiad           Zupy               Coś do chleba                    Chleb, bułki, chałki      Sałatki

16 lutego 2021

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

 Chleb pszenno-żytni na zakwasie żytnim, oraz drożdży, z dodatkiem nasion słonecznika, dyni, siemienia lnianego i czarnuszki. Chleb bardzo dobry, nie kruszy się, nie za kwaśny, taki domowy. Chleb ten można wyrobić w mikserze planetarnym, ale ręczne wyrabianie nie jest trudne, ciasto chlebowe nie jest bardzo gęste, dobrze się wyrabia.



Składniki:

  • 1 kg i 2 szklanki mąki żytniej 720
  • 1 kg mąki pszennej
  • 6 i 1/2 szklanki wody
  • 100 gram zakwasu żytniego
  • 25 gram drożdży
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 1,5 łyżki nasion siemienia lnianego
  • 1,5 łyżki czarnuszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soli

Wykonanie:

Wieczorem do miski wsypać 2 szklanki mąki żytniej, dodać zakwas i 2 szklanki wody, wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i zostawić na noc. Rano z zaczynu, który nam przez noc wyrośnie, odłożyć 100 gram do słoika, przykryć kawałkiem płótna, założyć gumkę i schować do lodówki, będzie do następnego chleba. Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i trochę ciepłej wody, wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu, aby podrosły. Chleb można robić i na samym zakwasie, ale dodatek drożdży sprawia, że szybciej wyrośnie. Do miski przesiać obie mąki, dodać nasiona, zaczyn, wyrośnięte drożdże. Sól wymieszać w pół szklanki ciepłej wody i dodać do mąki, wyrabiać ręką dolewając stopniowo letnią wodę, jeśli ciasto jest za rzadkie dodać trochę mąki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 45 minut, aby odpoczęło. Przygotować 3 wąskie foremki długość 35 cm, wysmarować je smalcem. Ciasto chlebowe nakładać do foremek ręką maczaną w wodzie, lub w mące, wyrównać, posypać po wierzchu nasionami, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Chleb średnio rośnie 3-4 godziny, ale różnie to bywa. Piekarnik nagrzać do 220 stopni góra-dół, piec 15 minut, zmniejszyć grzanie na 190 stopni i piec jeszcze 40- 45 minut. Chleb wyjąć z foremek, położyć na kratce, po wierzchu od razu posmarować wodą. Jak zrobić Zakwas    Zakwas do chleba

Polecam !!!!

 Coś na obiad           Zupy               Coś do chleba                    Chleb, bułki, chałki      Sałatki



15 lutego 2021

Makaron z wędzonym łososiem i szpinakiem

 Makaron z wędzonym łososiem i szpinakiem to pomysł na szybki i pyszny obiad. Nie zawsze mamy czas, aby spędzić w kuchni dużo czasu, a to danie z makaronem robi się właściwie tyle, ile gotuje się makaron, a jest smaczne i pożywne. Szpinak może być świeży, lub mrożony, ale całe listki. 



Składniki:

  • 200 gram makaronu świderki
  • 150 gram wędzonego łososia
  • duża garść świeżego szpinaku
  • 1 cebula 
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Zagotować lekko osoloną wodę i ugotować makaron świderki, lub inny. w czasie gdy gotuje się makaron, umyć szpinak, na patelni dużej, aby pomieściła całe danie, rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, lekko zeszklić, dodać szpinak i przesmażyć. Gdy szpinak zmniejszy swą objętość, dodać przeciśnięty czosnek, odrobinę mielonej gałki muszkatołowej, pół szklanki wody od ugotowanego makaronu, zagotować, dodać śmietanę, a na koniec pokrojonego łososia, wymieszać i dodać makaron. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać od razu póki makaron gorący.

Polecam!!!!

 Coś na obiad           Zupy               Coś do chleba                    Chleb, bułki, chałki      Sałatki


14 lutego 2021

Marchewka duszona

 Marchewka duszona, w lekkim sosie, jako dodatek do drugiego dania, pasuje do mięsa smażonego, kotletów mielonych, czy schabowych. Smaczna, prosta i zdrowa, duszona na maśle, doprawiona odrobiną soli, cukru i cynamonu, szybka w przygotowaniu, taki prosty sposób na pyszną marchewkę.



Składniki:

  • 400 g marchwi
  • 1-2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Wykonanie:

Marchew cienko obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie, aby nam się nie przypaliło, rozpuścić masło, wrzucić marchewkę, mieszając przesmażyć chwilę, nie rumienić, tylko podgrzać na maśle, a następnie podlać wodą tak, aby tylko przykryła marchew, dodać sól i cukier do smaku. Zmniejszyć grzanie i wolno gotować, aż marchewka będzie miękka, ja gotowałam 15 minut. Miękką marchewkę zaprawić mąką rozmieszaną z odrobiną wody, zagotować, dodać cynamon, jeśli nie lubimy cynamonu, można go pominąć, lub dodać ulubione zioła, doprawić jeszcze do smaku odrobiną pieprzu.

Polecam!!!

  Coś na obiad           Zupy               Coś do chleba                    Chleb, bułki, chałki      Sałatki


13 lutego 2021

Zupa grochowa na wędzonce

 Zupa grochowa, czy grochówka to bardzo dobra, treściwa zupa. Można ugotować ją na mięsie, lub szybciej na wędzonej kiełbasie i boczku. Wersja ta jest tak samo pyszna, tylko nie gotujemy oddzielnie wywaru mięsnego, a do ugotowanego grochu dodajemy pod koniec wędzonkę.



Składniki:

  • 400 g łuskanego grochu
  • 400 g wędzonego boczku
  • 700 g kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz
  • papryka
  • liść laurowy
  • sól

Wykonanie:

Wieczorem opłukać groch i zalać go wodą, tak aby woda wystawała 3 cm nad grochem. Rano groch odcedzić, zalać 1,5 litrem zimnej wody, zagotować, zebrać pianę i zmniejszyć grzanie, niech wolno się gotuje. Obrać włoszczyznę,  umyć, gdy groch jest prawie miękki dodać do zupy, razem z liściem laurowym i jedną cebulą. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy po 10 minutach. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, musi być trochę zrumieniony, dodać bez tłuszczu do zupy. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, gdy cebula będzie rumiana  wszystko przełożyć  razem z tłuszczem do zupy. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, tak aby była pikantna. Zupa grochowa szybko gęstnieje, nawet jeśli od razu wydaje się rzadka, nie ma potrzeby zaprawiania jej mąką, po kilku minutach zrobi się gęsta.

Polecam !!!!

 Coś na obiad           Zupy               Coś do chleba                    Chleb, bułki, chałki      Sałatki






12 lutego 2021

Ser żółty z twarogu

 Ser żółty możemy zrobić w domu z twarogu, najlepiej tłustego lub półtłustego. Taki domowy żółty ser wyglądem nie różni się od kupionego, a w smaku jest bardzo dobry. Przepis nie jest trudny, ani kosztowny. 



Składniki:

  • 3 szklanki mleka 3,2%
  • 600 gram twarogu półtłustego lub tłustego
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu

Wykonanie:

Mleko zagotować, twaróg rozkruszyć widelcem, dodać do wrzącego mleka, mieszając gotować na wolnym grzaniu 10-15 minut, aż oddzieli się serwatka, a ser będzie ciągnący. Masę serową ostudzić i przelać przez gęste sitko. Serwatkę można użyć do pieczenia chleba, lub nawet do naleśników. Zimny ser rozkruszyć widelcem, dodać żółtko, sól, sodę i wymieszać, a na koniec mieszając dodać ocet. Na większej patelni rozpuścić masło, dodać masę serową i dokładnie mieszając podgrzewać, aż ser się rozpuści i powstanie masa żółtego sera, od razu przełożyć do plastykowego pojemnika do żywności, lub innego naczynia wyłożonego folią do żywności. Ser żółty ugnieść łyżką, przykryć folią do żywności i zostawić do wystudzenia. Z porcji tej wyszło 400 gram sera.

Polecam !!!!

 Coś na obiad           Zupy               Coś do chleba                    Chleb, bułki, chałki      Sałatki




10 lutego 2021

Kartacze z mięsem mielonym

 Kartacze z mięsem to takie duże, podłużne pyzy nadziane mięsem mielonym, polane cebulą smażoną i skwarkami. Danie pyszne, pamiętam z dzieciństwa, bardzo treściwe, dobre świeże, a jeszcze lepsze odsmażane. Kartacze robię z połączenia ziemniaków gotowanych i surowych startych na tarce, trochę jest przy tym pracy, ale warto.



Składniki:

  • 400 gr ugotowanych ziemniaków
  • 1,20 kg ziemniaków surowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • mąka 

Farsz:

  • 500 gr mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Do polania:

  • 1 cebula
  • 100 gr boczku

Przygotować farsz: mięso umyć, a bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na złoty kolor. Bułkę odcisnąć, zmielić razem z mięsem i przesmażoną cebulą. Do masy dodać sól, pieprz do smaku i trochę majeranku, wyrobić tak jak na kotlety. Ugotowane zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub zmielić przez maszynkę do mięsa. Pozostałe ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, lub zmielić malakserem. Przygotować kawałek białego płótna, to taka najtrudniejsza praca, układać na nim trochę startych ziemniaków i dokładnie odciskać sok, suche ziemniaki dokładać do miski z ugotowanymi ziemniakami. Gdy odciśniemy już cały sok, na dnie naczynia zostanie nam biała skrobia, taką skrobię dokładamy do ziemniaków, a sok można wypić, jest bardzo zdrowy. Ciasto ziemniaczane bardzo szybko robi się rzadkie, dlatego należy szybko dodać mąkę ziemniaczaną i łyżkę mąki pszennej, zagnieść ciasto, jeśli jest za rzadkie można jeszcze dodać odrobinę mąki. Rękę oprószyć mąką, brać trochę masy, formować placki, a na środku układać łyżkę farszu, zlepiać całość, nadając kształt podłużnych kartaczy. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wrzucać kartacze, gdy wypłyną do wierzchu zmniejszyć grzanie i wolno gotować 20 minut. Boczek pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i przesmażyć chwilę, dodać pokrojoną cebulę, dosmażyć, aż skwarki i cebula będą złote. Gorące kartacze polać tłuszczem ze skwarkami.

Polecam!!!!

 Coś na obiad           Zupy               Coś do chleba                    Chleb, bułki, chałki      Sałatki

9 lutego 2021

Prosta Surówka z kiszonej kapusty

 Kiszona kapusta to najzdrowszy dodatek do obiadu, szczególnie na surowo. Surówka z kiszonej kapusty, bardzo prosta, bez zbędnych dodatków, smaczna i uniwersalna, gdyż sprawdza się jako dodatek i do mięsa i do ryby. Najważniejsze, aby kapusta była kiszona, nie kwaszona, czy zakwaszana octem, najlepiej ukiszona sobie, lub ze znanego źródła. 






Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 marchew
  • 1-2 jabłka
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • cukier do smaku
  • pieprz

Wykonanie:

Kapustę odcisnąć, nie płukać, gdyż pozbędziemy się najwartościowszych witamin, posiekać na mniejsze kawałki. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać do surówki. Jabłka, najlepiej słodkie, gdyż kapusta i tak jest kwaśna, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i wszystko dodać do surówki, Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku cukrem, dodać olej, dodałam lniany, ale może być każdy, taki jaki lubimy. Jeśli surówka jest dla nas za kwaśna, można dodać jeszcze jedno jabłko.

Polecam!!!!

 Coś na obiad           Zupy               Coś do chleba                    Chleb, bułki, chałki      Sałatki

8 lutego 2021

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

 Placki ziemniaczane, bardzo proste bez dodatków są pyszne, ale można je podać w wersji wzbogaconej, z gulaszem, sosem czosnkowym, na słodko, a także z twarogiem i łososiem. Takie placki z wędzonym łososiem z dodatkiem twarogu  doprawionego na ostro, sprawdzą się nawet na spotkanie z przyjaciółmi, są smaczne, szybkie i ładnie się prezentują. Składniki podane tak na około cztery osoby, ale zależy od apetytu.





Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 200 gr twarogu
  • 200 gr łososia wędzonego
  • 4-5 łyżek gęstego jogurtu 


Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, lub skorzystać z pomocy malaksera. Do masy ziemniaczanej dodać jajka, mąkę, sól i pieprz do smaku. Twaróg zmiksować z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką kłaść porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoto placki ziemniaczane, układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać na talerzu, na każdy placek położyć łyżkę sera, a na wierzch kawałek wędzonego łososia. Twaróg można zastąpić gotowym serkiem kremowym, lub gęstą śmietaną.

Polecam!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

7 lutego 2021

Pączki domowe z lukrem

 Pączki domowe, pyszne, puszyste, nadziewane marmoladą, delikatne, takie którym nikt nie może się oprzeć. Wymagają trochę pracy, ale warto, smakują wybornie, nie są nasiąknięte tłuszczem i pachną nie tylko w domu, ale i na ulicy. Piekę je od lat w karnawale, ale zawsze muszą być w Tłusty Czwartek. Przepis w rodzinie od lat, tyle że babcia piekła z trzech porcji i na smalcu.



Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej( 500 gr)
  • 4 żółtka
  • 30 gr świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 gr masła
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżka spirytusu lub 2 rumu
  • szczypta soli
  • marmolada twarda
  • olej do smażenia

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • trochę przegotowanej zimnej wody


Wykonanie:

Drożdże zasypać łyżeczką cukru, dodać trochę ciepłego mleka, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Do żółtek dodać szczyptę soli, cukier waniliowy i cukier, ubić trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięte drożdże i wyrabiać ręką, dolewając ciepłe mleko. Gdy ciasto ładnie się połączy, rozpuścić masło, ale nie może być gorące, tylko lekko ciepłe, dodać do ciasta i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić w cieple, aby podwoiło swą ilość, może to trwać godzinę, lub dłużej. Z wyrośniętego ciasta brać ręką oprószoną delikatnie mąką, kawałek ciasta, zrobić placek, na środku ułożyć kawałek marmolady, zlepić dokładnie pączek i zlepieniem położyć na oprószoną drewnianą stolnicę. Nie radzę układać pączków na plastikowej tacy, pączki robią się od spodu mokre. Pączki przykryć ściereczką i zostawić w cieple, aby podrosły. W garnku, najlepiej z grubym dnem rozgrzać olej do 160 stopni, ja zawsze wrzucam kawałek obranego ziemniaka, jeśli zaraz zaczyna się smażyć, są bąbelki, to olej jest gotowy. Pączki wkładać do oleju po kilka, ale nie za dużo, bo będą jeszcze rosły. Smażyć je z każdej strony, często przewracając, aż będą rumiane. Jeśli pączek po włożeniu do tłuszczu szybko brązowieje, to trzeba zmniejszyć grzanie. Usmażone pączki wyjmujemy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Teraz możemy posypać pączki cukrem pudrem, lub polać je lukrem. Z porcji tej wyszło 18 pączków.


Lukier:


Do cukru pudru dodać sok z cytryny, mieszać łyżką i dolać odrobinę wody, tyle aby gęstość lukru nam odpowiadała. 

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

6 lutego 2021

Żeberka duszone w sosie

 Żeberka duszone w sosie, miękkie, soczyste, idealne na codzienny obiad, ale też na uroczystości, można przygotować je wcześniej, a odgrzane są tak samo pyszne. Robię tak żeberka od zawsze, w sosie zawiesistym własnym, z dodatkiem cebuli i przypraw, pachną w całym domu.



Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • tłuszcz do smażenia


Wykonanie:

Żeberka, najlepiej nie za tłuste, można kupić schabowe, umyć i podzielić na porcje, osuszyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzać tłuszcz, porcje żeberek obtaczać w mące i smażyć z obydwu stron na złoto, przełożyć do rondla, lub głębszej patelni. Następnie obsmażyć  tak pozostałe porcje żeberek. Cebulę pokroić w plastry, obsmażyć na pozostałym tłuszczu na złoto, podlać 1 szklanką wody, zagotować i dodać do obsmażonych żeberek, posolić, dodać pieprz, paprykę i majeranek, zmniejszyć grzanie, tak aby wolno żeberka się dusiły i przykryć. Sprawdzać co jakiś czas, czy sos się nie wygotował, w razie potrzeby dolać wody. Żeberka dusić, aż będą miękkie, u mnie dusiły się godzinę, podawać z ugotowanymi ziemniakami, zasmażanymi buraczkami, czy surówką z kiszonej kapusty, a nawet z ogórkiem. Danie bardzo smaczne i proste.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

5 lutego 2021

Oponki karnawałowe

 Oponki to takie szybkie pączki z dziurką w środku, pulchne, mięciutkie i bardzo dobre. Robi się się je bardzo szybko, nie trzeba ich długo wyrabiać, nie muszą wcześniej rosnąć, a rosną w czasie smażenia. Te oponki są z dodatkiem proszku do pieczenia, ważne szczególnie dla tych co nie lubią zapachu sody.



Składniki:

  • 500 gr twarogu 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 l oleju do smażenia 
  • cukier puder 

Wykonanie:

Twaróg może być tłusty, lub półtłusty, zmielić przez maszynkę, lub przetrzeć przez praskę do ziemniaków, gotowy ser mielony raczej się nie nadaje, gdyż jest za rzadki. Do sera dodać 3 szklanki mąki, jajka, proszek do pieczenia, masło i sok z cytryny, zagnieść ciasto i dosypywać pozostałą mąkę. Ilość mąki zależy od wielkości jajek, przeważnie dodaję 3/4 szklanki, a resztę do podsypania w czasie wałkowania, ale może być potrzebna cała szklanka. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na grubość 1,5 cm, wycinać szklanką kółka, a kieliszkiem w środku każdego kółka, wycinać kółeczko, powstanie nam oponka. Małe kółeczka można zagnieść i znowu wycinać oponki, lub smażyć małe pączusie. Olej rozgrzać do temperatury 165 stopni ( oleju możemy potrzebować więcej, zależy w jak dużym garnku będziemy smażyć oponki). na gorący tłuszcz wrzucać po kilka oponek, nie za dużo, gdyż będą jeszcze rosły, smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone oponki wyjmujemy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Ostudzone oponki posypujemy cukrem pudrem.

Polecam!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

4 lutego 2021

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

 Zupa grzybowa z suszonych grzybów, bardzo aromatyczna, pachnąca lasem, treściwa, taka którą można się najeść. Zupa grzybowa ugotowana na wywarze mięsnym, z warzywami, zaprawiona śmietaną i z dodatkiem ugotowanego makaronu, zadowoli każdego. Grzyby suszone mogą być jednego gatunku, chociaż u mnie zbieramy grzyby i suszymy sami, a zupę robię z grzybów mieszanych, taka lepiej nam smakuje.


Składniki:

  • 50 gr suszonych grzybów
  • 400 gr żeberek lub kurczaka
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 1 liść laurowy
  • zielona natka pietruszki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki śmietany
  • makaron świderki


Wykonanie:

Wieczorem grzyby suszone starannie opłukać, zalać zimną wodą i zostawić, aby się namoczyły. Mięso opłukać, zalać zimną wodą  1,3/4 litra, zagotować, zebrać szumowiny, dodać obraną włoszczyznę, cebulę, liść laurowy i grzyby razem z wodą w której się moczyły, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Gdy grzyby i mięso są miękkie, doprawić do smaku solą, oraz pieprzem. Mąkę rozrobić z wodą i zaprawić zupę, zagotować, dodać śmietanę i zieloną pietruszkę. Makaron ugotować zgodnie z przepisem. Zupę podajemy z makaronem ugotowanym oddzielnie.

Zobacz!!!


 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


3 lutego 2021

Dynia pieczona z serem Feta

 Dynia pieczona z dodatkiem przypraw, polana oliwą z oliwek, z dodatkiem pokrojonego w kostkę sera Feta, to pyszne, zdrowe i szybkie danie. Dynia podana w ten sposób jest bardzo smaczna sama, ale można podać też ją do ryby, a nawet jako dodatek do makaronu. Danie proste też dla tych co dbają o linię, a połączenie dyni ze słonym serem Feta zaskoczy nas smakiem.

 


Składniki:

  • 500 gr dyni piżmowej
  • 100 gram sera Feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • anyż
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 goździki
  • imbir mielony
  • pieprz
  • kardamon

Wykonanie:

Dynię użyłam piżmową, ale może być i inna, obrać, wydrążyć nasiona i włókna ze środka, a miąższ pokroić w kostkę, taką 2 cm. Pokrojoną dynię przełożyć do naczynia do zapiekania, polać oliwą, użyłam oliwę z chili, dodać sól, odrobinę mielonego imbiru, paprykę słodką, pieprz, wymieszać, tak aby oliwa otoczyła każdy kawałek dyni, na wierzch położyć goździki ,kardamon i anyż. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, góra-dół i wstawić naczynie z dynią na 30 minut. Sprawdzić, czy dynia jest miękka, jeśli tak, wyjąć na talerz i posypać pokrojoną w kostkę fetą, a po wierzchu posypać czarnuszką. Można też dodać świeże zioła, takie jakie lubimy.

Zobacz !!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

2 lutego 2021

Pierś z kurczaka faszerowana

 Pierś z kurczaka faszerowana mięsem mielonym, bardzo smaczna, idealna na kanapki, ale można też zjeść ją na ciepło jako danie obiadowe. Przepis dosyć prosty, a pierś pieczona w piekarniku jest soczysta, idealna na każdą okazję, czy to na święta, czy na inną uroczystość rodzinną.



Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 400 gram mięsa wieprzowego: karkówki, łopatki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka żelatyny
  • 25 gram soli peklowej
  • 1/5 szklanki wody

Wykonanie:

Mięso wieprzowe pokroić w kostkę i posypać  10 gramami soli peklowej, możemy użyć też zwykłej soli, ale sól peklowa nadaje pieczeni ładny, różowy kolor i ją konserwuje, mięso zostawić 4 godziny, aby się zapeklowało, lub na noc. Pierś z kurczaka posypać pozostałą solą peklową i zostawić. Zapeklowane mięso opłukać, zmielić przez maszynkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, wyrabiać ręką i dodawać po trochu wodę. Pierś z kurczaka opłukać , przeciąć w poprzek  dwa razy, ale nie do końca, ma być w całości z jednej strony, jak grzbiet u książki, posypać żelatyną, a w przegrody włożyć mięso, zawiązać sznurkiem bawełnianym, aby wszystko się trzymało. Po wierzchu pierś posypać majerankiem, papryką i zawinąć szczelnie w folię aluminiową, okręcając dwa razy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mięso przełożyć do wąskiej formy, wlać pół szklanki wody i wstawić do piekarnika. Piec 45-50 minut. Mięso wyjąć, nie odwijać z folii, tylko zostawić, aby wystygło. Zimną pierś odwinąć, zdjąć sznurek i możemy ją pokroić.

Zobacz !!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


1 lutego 2021

Sałatka z ryżem i z kurczakiem

 Pyszna, szybka i treściwa Sałatka z ryżem i gotowanym kurczakiem, z dodatkiem kukurydzy, ogórka kiszonego i majonezu. Taka sałatka pasuje na kolację, ale też na spotkanie z przyjaciółmi, można też zabrać ją jako posiłek do pracy, czy w podróż. 



Składniki:

  • 100 g ryżu
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 kiszone średnie ogórki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 por ( biała część)
  • 2 jajka
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 4-5 łyżek majonezu
Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Pierś z kurczaka umyć, zalać wrzącą wodą, dodać sól, pieprz, liść laurowy, zmniejszyć grzanie i wolno gotować, aż mięso będzie miękkie. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Ogórki kiszone pokroić w kostkę, tak samo pokroić obrane, ugotowane na twardo jajka. Białą część pora pokroić w drobną kostkę, posypać odrobiną soli i zostawić na chwilę, aby zmiękło. Do salaterki przełożyć zimny, ugotowany ryż, dodać pokrojoną w kostkę ugotowaną i wystudzoną pierś z kurczaka, wymieszać i dodać pozostałe składniki: odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojone jajka, ogórki i por. Całą sałatkę wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sałatki można dodać ananasa pokrojonego w kostkę.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego