Zupa zielona, pyszna, szybka i zdrowa, ugotowana na rosole z dodatkiem zielonych warzyw kalarepki, brukselki, zielonego groszku i szpinaku, lub jarmużu. Przepis bardzo prosty, taką zupę gotuje się bardzo szybko, można zrobić ją w wersji bezmięsnej, na maśle.
Składniki:
- 1 kalarepka
- 100 gram brukselki
- 100 gram groszku zielonego świeżego, lub mrożonego
- 100 gram jarmużu lub szpinaku
- 4 ziemniaki
- 1litr rosołu
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- zielony koperek
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niedużą kostkę, tak samo pokroić obraną kalarepkę. Jarmuż, lub szpinak przebrać, oberwać same listki, umyć, zalać wrzącą wodą i zagotować. Do garnka wlać rosół dodać pokrojone ziemniaki i zagotować i dodać pokrojoną kalarepkę. Zmniejszyć grzanie, po 5 minutach dodać umytą brukselkę, a gdy ziemniaki prawie miękkie, wsypać zielony groszek. Szpinak zmiksować na gładką masę dodać do zupy, zagotować, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, posypać koperkiem. Zupę podawać z kleksem śmietany na wierzchu, lub zaprawić śmietaną.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz